Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jersey på frammarsj

Tallet på jerseykyr øker i Norge. Forklaringa er at meieriene ønsker mer fett og protein i melka, mener foreningen Norsk Jersey.

POPULÆR: Antallet jerseykyr har økt med 60 prosent på fem år. Arkivfoto: Norsk Landbruk
POPULÆR: Antallet jerseykyr har økt med 60 prosent på fem år. Arkivfoto: Norsk Landbruk

I 2020 var det 2 613 renrasede jerseykyr i Norge. Det er en økning på mer enn 60 prosent på fem år. Norsk Jersey mener at god lønnsomhet i å produsere melk med et naturlig høyt tøffstoffinnhold, er årsaken.

Med 5,94 prosent fett og 4,13 prosent protein, og en ytelse på 6 359 kilo melk per årsku, resulterte det i 8 282 kilo energikorrigert melk (EKM) per ku i 2020.

Annonse

Den økte interessen for jersey vises også igjen på seminbruken. Det ble utført 4 180 inseminasjoner med jersey i fjor, og fordi man bare bruker kjønnsseparert sæd, ligger det godt til rette for at populasjonen av jerseykyr skal fortsette å øke.

Norsk Jersey håper og tror at det vil gi mulighet for flere melkeprodusenter å skaffe seg rasen, og melder at de merker økende interesse for jersey i alle landsdeler.

Etter at Per Ådne Skårland ble takket av som leder etter 20 år i styret, er det nå Eivind Mehl fra Åsnes i Innlandet som er ny leder i Norsk Jersey. Med seg i styret får han fire rogalendinger.

Neste artikkel

Leverer mjølk på bestilling