Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jordfeil sprengte betongkjelleren

Planla å bli fulltids bonde. Nå tømmer han fjøset for dyr.

Tom-Rune Davidsen på Vega har fått ødelagt betongen i gjødselkjelleren sin som følge av at ei gjødselpumpe har fungert som jording. Foto: Brønnøysund Avis, Hildegunn Nilsen.
Tom-Rune Davidsen på Vega har fått ødelagt betongen i gjødselkjelleren sin som følge av at ei gjødselpumpe har fungert som jording. Foto: Brønnøysund Avis, Hildegunn Nilsen.

– Mest sannsynlig går jeg med i dette dragsuget, men det jeg har funnet ut, må da være av interesse for mine kollegaer. Mister du grunnmuren, har du ingenting igjen, sier Tom-Rune Davidsen.

I 2012 tok Tom-Rune Davidsen over farsgården sin på Gullsvåg, på øya Vega på kysten av Helgeland. Året før byttet han ut melkegrava med en melkerobot, og i fjor sommer var planen at han skulle slutte i offshor-jobben for å bli fulltids melkebonde, etter å ha økt kvota fra 120 til 220 tonn. Men det var før han begynte som betongdetektiv. For under en spalteplank fant han noe som skulle gjøre at han bare ett år senere, ble nødt til å vurdere å tømme fjøset for dyr.

– Planen var å slå seg til ro hjemme og drive gård. Men da vi skulle bytte ut noen gamle spalteplanker i fjøset i fjor sommer, fant jeg en sprekk i betongdrageren de lå på, sier Davidsen.

OPPDAGET SKADEN I FJOR SOMMER

Tilbygget på fjøset er fra 1990 og er bygd med gjødselkjeller under hele dyrerommet, som er på 12,9 x 17,2 meter. Under betongdekket ligger det fire betongdragere med 3,6 meters avstand, og midt under dem igjen står det fire betongsøyler. Davidsen oppdaget sprekken midt på sommeren i fjor, og da var kjelleren full av gjødsel, så han fikk ikke inspisert selve kjelleren. Men han meldte uansett det lille han visste om skaden, til forsikringsselskapet sitt.

– Jeg sa fra til dem at kjelleren var full, og at det ikke var noe poeng i å sende en takstmann, men de ville ha en der raskest mulig. Da han kom, hadde jeg lagt tilbake spalteplanken igjen, så vi fikk ikke engang sett skaden. Men vi gikk en runde i fjøset og så på betongdekket ovenfra. Takstmannen forklarte meg til og med at han ikke hadde noe spesiell fagkunnskap på betong, sier Davidsen.

Basert på denne relativt enkle inspeksjonen, skrev takstmannen en rapport, som igjen gjorde at forsikringsselskapet ga Davidsen avslag på krav mot dem. Forsikringsselskapet mente det var en skade som ikke hadde oppstått «plutselig og uforutsett», og da hadde han ikke krav på noe som helst.

Annonse

– Hvordan kunne de gi avslag på noe de ikke har sett? Jeg klaget på avgjørelsen, og da var i grunnen også forsikringsselskapet enige i at de burde se hele skaden, før det ble tatt noen endelig avgjørelse. Det ble bestemt at vi skulle ta en ny runde i kjelleren når den ble tømt på høsten, forklarer Davidsen.

RANT URIN GJENNOM DEKKET

Deler av armeringsjernet i gjødselkjelleren har fungert som en offeranode på en båt, og rustet langt mer og langt raskere enn hva som er normalt. Foto: Tom-Rune Davidsen
Deler av armeringsjernet i gjødselkjelleren har fungert som en offeranode på en båt, og rustet langt mer og langt raskere enn hva som er normalt. Foto: Tom-Rune Davidsen

Og det var først da han skjønte hvor galt det var i kjelleren. For i utgangspunktet trodde han skaden begrenset seg til en betongdrager, men det viste seg å være skade på alle fire betongdragerne og på alle de fire søylene under dragerne. Betongdekket under liggebåsene hadde revnet, og det rant urin igjennom.

– Under der vi hadde melkestall før, var det støpt opp to bærevegger, og da vi banket på dem, var det bare en hul klang i dem. I tillegg var det store skader på betongen rundt gjødselporten, og vi fant merkelige, små sprekker, som nesten så ut som lynnedslag, som hadde kommet ut fra forskalingsstagene som var støpt inn i betongveggene, forklarer Davidsen.

Skadene var så omfattende og spesielle at fagfolk på betong som var der på befaring, aldri hadde sett noe liknende. Første pekepinn på hva som skulle ha forårsaket skadene, fikk han da han måtte demontere ei gjødselpumpe som sto nede i kjelleren. Skadene på gjødselpumpa var omfattende, alle deler var korroderte og helt svarte, med ett unntak: En styrepinne som sto ned mot gulvet og var helt blank. Den så ut som om den var blitt galvanisert.

– I ettertid fikk jeg forklart av elektrikeren at det var forårsaket av noe som kalles galvaniske strømninger, på grunn av krypstrøm. Da begynte vi å lure på om alle de andre skadene også kunne relateres til strøm. På pumpestativet kunne vi se hvordan strømmen hadde brent hull i selve konstruksjonen, det så ut som om hullet var sandblåst, sier Davidsen.

Hele saken om hvordan det gikk videre med melkeprodusenten fra Vega kan du lese i Norsk Landbruk nummer 11 som kommer uke 26.

Abonnerer du ikke på Norsk Landbruk i dag kan du kjøpe abonnement her.

Neste artikkel

Styrelederen