Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kastrasjonsfrie griser født i USA

Første kull med Crispr-gris uten rånelukt

De første genmodifserte grisene som ikke trenger å kastreres er født i USA. Illustrasjonsfoto, Josh Flint.
De første genmodifserte grisene som ikke trenger å kastreres er født i USA. Illustrasjonsfoto, Josh Flint.

– Vi er veldig spente etter at de første kastrasjonsfrie grisene er født. Det er et viktig skritt i mot å gjøre ende på et av de største dyrevelferdsproblemene innen svineproduksjon, sier direktør for Hendrix Genetics Luis Prieto Garcia til nettavisa Feedstuffs.

To amerikanske selskaper har nå brukt gen-saksa Crispr til å fjerne et gen i griser som er ansvarlig for å frigi hormoner som gjør grisen kjønnsmoden. På det viset forblir grisen i et prepubertalt stadie og det gjør kastrering unødvendig.

Annonse

Recombineetics/Acceligen og nederlandske Hendrix Genetics fikk i 2017 et stipendiat for å finne en metode for å gjøre kirurgisk kastrering av smågris overflødig. Problemet er som kjent at kjøttet av enkelte ukastrerte voksne hanngris kan ha en ubehagelig rånelukt som noen forbrukere reagerer på.

Selskapene mener de med dette har vist at det er en farbar vei for å slutte med kirurgisk kastrering. Nå skal videre testing se hvordan disse grisene gjør det med tanke på fôrforbruk og kjøttprosent.

– Fødselen av disse prototype smågrisene med kommersielt tilgjengelig genetikk er enda et eksempel på hvordan Acceligen jobber for å bruke vår avlsteknologi for å hjelpe svineprodusenter til å møte forbruker-krav og bedre dyrevelferden, sier doktor Tad Sonstegard til Feedstuffs.

Det skulle egentlig vært forbudt å kirurgisk kastrere griser både i EU og i Norge, men siden alternativene ikke har vært sett på som gode nok har enda ikke forbudet trådt i kraft. Med fødselen av disse grisene ser det ut til at det er amerikanske forbrukere som får tilgang på kastrasjonsfrie griser først.

Neste artikkel

Enestående svensk purkefjøs