Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kina dobler importen av svinekjøtt

Danske svineprodusenter håper på gode tider

Kinesisk svineproduksjon er ventet å falle med minst seks til sju millioner tonn som følge av utbruddet av Afrikansk Svinepest
Kinesisk svineproduksjon er ventet å falle med minst seks til sju millioner tonn som følge av utbruddet av Afrikansk Svinepest

Utbruddet av Afrikansk Svinepest i Kina vil sannsynligvis føre til et økt importbehov på minst 1 million tonn svinekjøtt anslår den danske bondeorganisasjonen Landbrug og Fødevarer (L&F).

– Vi vurderer at kineserne vil gå litt ned i forbruket, men de vil også ha behov for import, forteller Finn Christensen, L&Fs statistikksjef til Landbrugsavisen.

I 2018 importerte kineserne 1 million tonn, så det er minst snakk om en dobling av importen av svinekjøtt. Reduksjonen av svineproduksjon i Kina vil minst medføre et produksjonsfall på seks til sju millioner tonn som følge av ASF-utbruddet.

Når det ikke direkte fører til en importøkning på seks til sju millioner tonn er det på grunn av at forbrukerne vil velge bort svinekjøtt på grunn av prisøkning og heller velge andre typer kjøtt som kylling.

Annonse

– Kina er på mange måter et enormt land. En må huske på at de produserer 700 millioner griser i året, noe som er tett på halvparten av alle griser i verden. Hvis hver kineser spiser bare fire gram mer svinekjøtt om dag tilsvarer det omtrent hele Danmarks svineeksport på to millioner tonn, sier Christensen.

Totalt har det amerikanske landbruksdepartementet anslått Kinas svineproduksjon til å ligge på rundt 54 millioner tonn årlig.

– Det tallet tror vi er i den høye enden av anslagene, men ingen kjenner de faktiske tallene, sier han.

Den store reduksjonen i kinesisk produksjon gir lyse utsikter for danske svineprodusenter. Nå tror de på fire år med priser rundt 20 kroner per kilo, etterbetaling inkludert, skriver Søren Tobberup Hansen, journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen.

Neste artikkel

Flyr avlsgriser til Kina