Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kjøttprodusenter gleder seg over Mattilsynets kuvending

Vil oppheve forbudet mot åpen gjødselkjeller

På høy tid: Ammekuprodusent Kristoffer Moan tror mange kjøttprodusenter som skal bygge ny trakk et lettelsens sukk da Mattilsynet foreslo å oppheve forbudet mot åpen forbindelse mellom møkkakjeller og husdyrrom. Foto: Elise Tetlimo.

Mattilsynet sendte mandag et forslag om å oppheve forbudet mot åpen forbindelse mellom møkkakjeller og husdyrrom, på høring. Forslaget ble i januar oversendt Landbruks- og matdepartementet, som nå har bedt om høringsrunde.

Ingenting slår tyngdekrafta

Blant dem som gleder seg over forslaget, er ammekuprodusent Kristoffer Moan, på Fosen-halvøya i Nord-Trøndelag. Han mener Mattilsynets forslag ikke kom ett minutt for tidlig og gleder seg over at fornuften ser ut til å seire til slutt.

– Når det gjelder hvordan man skal bli kvitt skiten, er det ingenting som slår tyngdekrafta, sier Moan. Han er glad Mattilsynet nå har tatt en praktisk tilnærming til saken.

– Det kommer så mye rart fra byråkrater som jobber på kontor og som ikke skjønner hvordan ting henger i hop, men dette var et godt forslag. Det eneste som er dumt, er at det kommer for seint, sier gårdbrukeren.

Gjødseltrekk byr på problemer

Selv har han tjue ammekyr i et gammelt båsfjøs som ble bygget lenge før forbudet mot åpen forbindelse mellom møkkakjelleren og husdyrrommet ble etablert, og gårdbrukeren er såre fornøyd med denne løsningen.

Nå gleder han seg over at også folk som bygger nye fjøs kan få velge denne løsningen.

– Gjødseltrekk er en kime til så mye problemer, særlig hvis man ikke har fullisolert fjøs, sier gårdbrukeren. Han forteller at han har sett endel kreative løsninger opp gjennom åra og at flere kolleger som har hatt ønske om å bygge nytt fjøs, har sett på forbudet som en stor hemsko.

Annonse

– I eksisterende fjøs med åpen forbindelse har det vært lov å bygge på med samme løsning. Jeg vet om et nytt fjøs som er bygget i tilknytning til et veldig lite og gammelt fjøs, for på den måten å kunne omgå regelverket. Det vil være en stor fordel hvis man slipper å holde på med sånne kreative løsninger, avslutter gårdbrukeren.

Blant dem som syntes forslaget kom for seint er Anders Hopland i Hellevik i Sogn og Fjordane.

– Makan til vingling. Jeg kunne hatt en mer fornuftig og billigere løsning hvis forbudet var blitt opphevet for tre år siden, sier gårdbrukeren. Han bygde nytt ungdyrfjøs for tre år sida, og gikk for åpen løsning med kanalomrøring.

– Jeg ønsket i utgangspunket 2,10 meter mellom spalten og gulvet, men siden dette var en åpen løsning, godtok Mattilsynet maksimalt 1,60 meter. Hadde denne endringen kommet tidligere kunne jeg bygget så dypt som jeg i utgangspunktet ønsket. Da hadde jeg sluppet å bygge utendørs gjødselkum eller å spre møkka på ugunstig tidspunkt etter andreslåtten, sier melkeprodusenten.

Tett gulv og gjødseltrekk var aldri aktuelt.

– Møkk og mekanikk er ingen god kombinasjon. Dessuten er det dyrt, sier bonden.

Neste artikkel

Opp fra 600 til 750 kilos storsekker