Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Klekker tusenvis av ender hver uke

Makan til søte og mjuk småtasser skal du lete ei stund etter! Foto: Marit Glærum.
Makan til søte og mjuk småtasser skal du lete ei stund etter! Foto: Marit Glærum.

Hos Heidi og Hans Edvard Torp kommer opp mot 6 000 andunger ut av eggene sine hver uke. Vekselvis har de også foreldredyr og slakteender selv.

-Vi har klekking hver torsdag hele året. Det er tre ganger vi ikke klekker, og det er seks uker før jul og påske, pluss om sommeren. Dette er fordi det ikke er andeslakting i høytidene og et par uker i juli. Det går ganske jevnt, smiler Heidi, som møter oss i rugeriet på Torp gård.

Hun driver andeproduksjonen sammen med ektemannen Hans Edvard. I tillegg har de en fast ansatt avløser i drifta. Heidi har deltidsjobb ved siden av.

– Særlig i rugeriet er vi avhengige av å ha folk som er drilla på oppgavene. Hvis vi i det hele tatt skal få noe fri, må vi ha ansatte med kunnskap om driftsopplegget, det er ikke bare å steppe inn her som avløser på en dags varsel, forteller hun.

Her er Heidi med en av andrikkene som skal bli far til andungene som klekkes fra og med mai i år. Foto: Marit Glærum.
Her er Heidi med en av andrikkene som skal bli far til andungene som klekkes fra og med mai i år. Foto: Marit Glærum.
Annonse

Torp gård var en av seks produsenter som i 1998 etablerte Norsk Kvalitetsand.

– Her på gården hadde vi et eldre grisehus som hadde stått tomt i flere år, etter at svigerfar ga seg med svineproduksjon. Jeg var ikke så interessert i å starte med gris, så da vi ble tipsa om at det kunne være muligheter for å starte opp med ender, var jeg veldig positiv, sier Heidi.

Norsk Kvalitetsand slakta i oppstarten sine ender hos Nortura, men etter hvert ble selskapet til det vi i dag kjenner som Gårdsand, og fikk eget slakteri og videreforedlingsanlegg. Hans Edvard og Heidi har fortsatt 12 prosent eierandel i Gårdsand. I dag går det 4 500 ender og cirka 15 000 kyllinger gjennom anlegget ukentlig.

– Etterspørselen etter and har bare økt de siste årene. Særlig andelårene er populære. Noen spøkte en gang med at ender burde hatt fire bein, sier hun smilende.

Du kan lese mer om endene og bøndene på Torp i Norsk Landbruk nr 5 som er ute NÅ! Mangler du et abonnement kan du bestille det her.

Neste artikkel

Opphever forbudet