Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Krever danske superpurker avlivet

Australske svineprodusenter er bekymret

2000 danske "superpurker" som produserer rundt 10 prosent mer smågris per år enn australske purker kreves nå avlivet av den australske svineprodusentforeningen. Illustrasjonsfoto: Ole Emil Øygarden
2000 danske "superpurker" som produserer rundt 10 prosent mer smågris per år enn australske purker kreves nå avlivet av den australske svineprodusentforeningen. Illustrasjonsfoto: Ole Emil Øygarden

I snitt avvenner danske purker 32 smågriser per år, hele seks smågris mer enn australske purker. Denne genetiske fordelen var det to litt i overkant kreative dansker som ville utnytte.

Rånesæd gjemt i shampoflasker i bagasjen ble smuglet fra Danmark til Australia mellom 2009 og 2017. Smuglerne var blant annet Torben Sørensen, medeier i GD Pork og avlssjef Henning Laue, sammen med flere andre danske statsborgere.

I åtte år dreiv de to danskene et hemmelig avlsprogram på selskapets gård, Pinjarra Piggery, i Vest Australia. Farmen har nå fått en bot på 3,2 millioner norske kroner og de to danskene har fått fengselsstraff på henholdsvis to og tre år for å ha omgått Australias strenge import- og karantenelovgivning.

På grunn av frykt for munn og klovsyke har det siden 1995 vært forbud mot å importere rånesæd til Australia. Det er fastslått at minst 199 purker skal ha blitt inseminert med dansk rånesæd på farmen der danskene jobbet.

Annonse

GD Pork var den tredje største smågrisprodusenten i Vest Australia med en produksjon på 2500 purker og sto for rundt fem prosent av delstatens svineproduksjon, skriver Landbrugsavisen.

I ettertid har imidlertid GD Pork og gården med de danske purkene blitt kjøpt opp av selskapet Westpork. Nå frykter andre australske svineprodusenter at selskapet skal få en konkurransefordel med danske superpurker.

President i svineprodusentforeningen i Vest Australia WA Pork Producers, Dawson Bradford, sier til australske medier at han er skuffet over at de danskættede purkene ikke blir avlivet og destruert. Purkene omtales i australske medier som “superpurker” fordi de kan produsere 10 prosent mer smågris per år enn australske purker.

Men purkene er funnet sykdomsfrie av australske myndigheter og derfor finnes det ikke noen lovhjemmel til å få dem avlivet. Westpork produserer nå rundt 45 prosent av grisen i Vest Australia og det er antatt at de har minst 2000 purker med dansk genetikk.

Neste artikkel

Koronakrisen verden rundt