Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kristina til topps

Kåret til årets ammekuprodusent.

BEST: Kristina Veseth fra Leirfjord kom best ut av 2020 og ble kåret til årets ammekuprodusent. Foto: Privat.
BEST: Kristina Veseth fra Leirfjord kom best ut av 2020 og ble kåret til årets ammekuprodusent. Foto: Privat.

Kristina Veseth fra Leirfjord i Nordland trakk det lengste strået og ble tidligere i måneden utropt til vinner av årets ammekuprodusent. Hun tok over besetningen, Neppelberg Charolais, etter sine foreldre i 2018.

- Et strøkent båsfjøs hvor dyra holdes rene og fine året rundt. Det er tydelig at det brukes mye tid sammen med dyra, da både voksne dyr og kalvene er veldig tamme. Dyrene er i godt hold, og kalvene vokser godt, sier besetningenes veterinærer.

Annonse

Fra tidligere har det vært kryssninger på gården, men i dag insemineres så å si alle dyr, og det benyttes bare charolaissemin. Samtlige kalver som skal beholdes, eller selges til liv, grimetemmes. Kristina lager egne grimer.

- Produsenten driver i et fjøs hvor nødvendigvis ikke alt ligger til rette for å nå toppen, men det gjør hun likevel ved å utnytte seg fullt ut av de ressursene hun har. Hun henter marginer på bevisst avl og svært godt stell.Dyra er tillitsfulle og rolige. Nortura er stolte av å ha denne produsenten om leverandør, og gleder oss over at vi får følge den unge bonden fremover, sier rådgiver i Nortura Emma Lorentzen Lauman.

Utmerkelsen «Årets ammekuprodusent” er opprettet av Nortura, Animalia, KLF og TYR for å øke bevisstheten rundt god drift i ammekuproduksjonen. Dataene som brukes for å finne vinneren, baserer seg på innrapporterte opplysninger i Storfekjøttkontrollen for 2020. Besetningen må ha mordyr og registrert kalvinger i besetningen og enten ha full framfôring selv eller selge kalven etter avvenning. Videre må besetningen ha tilstrekkelig med registreringer til at de kan være med i vurderingen. Kriterier som er blitt lagt til grunn i kåringen er blant annt fruktbarhet, kalvingsvansker, overlevelse og avvenningsvekter. Kristina får et reisegavekort på 10 000 kroner i premie.

Foto: Skjermdump.
Foto: Skjermdump.

Neste artikkel

Trapper opp ringormberedskap i Rogaland