Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lager gjødsel av larveavføring

Larveriet på Voss søker bønder til å teste insektgjødsel

Bærekraftig: Larveriet i Voss driver larveoppdrett til bruk i menneskemat og dyrefôr. Nå vil de selge larveavføringen som gjødsel. Foto: Anette Skutevik.
Bærekraftig: Larveriet i Voss driver larveoppdrett til bruk i menneskemat og dyrefôr. Nå vil de selge larveavføringen som gjødsel. Foto: Anette Skutevik.

Det Voss-baserte selskapet Larveriet dyrker larver til menneskemat og dyrefôr, og har blant annet nylig lansert et larvebrød i samarbeid med Meny.

Fra avfall til gjødsel

For å gjøre bedriften så bærekraftig som mulig, ønsker grunderne også å bruke larvenes avføring til noe fornuftig.

– Vårt eneste avfall er larvenes avføring. Målet vårt er at dette avfallet kan brukes som kortreist og miljøvennlig organisk gjødsel, forteller Johannes Gudolv Irgens, som er en av grunderne i selskapet.

Godkjent til økologisk

Innen 2021 forventer Larveriet på Voss å produsere rundt 700 tonn insektsavføring i året. Gjødsla har fått navnet Bløme, og er godkjent til bruk i økologisk landbruk av Mattilsynet. Den har svært lave verdier av tungmetaller.

Annonse

Larveriet samarbeider nå med Norsk Landbruksrådgiving, Botanisk Hage ved Universitetet i Bergen og lokale bønder for å få dokumentert effekten av den noe uvanlige gjødseltypen.

Inneholder kitin

Ifølge larvegrunderne er det ikke nødvendigvis NPK-verdiene (3-2-2) i insektsgjødsla som gjør den verdifull.

– Også innholdet av blant annet kitin gjør insektsgjødsla verdifull, fordi dette stoffet trigger gunstige mikrobiologiske forhold i jorda, forteller Irgens.

Han forteller videre at nordmenn har vist seg å være overraskende positive til å spise insekter.

– Vi tror derfor nordmenn også vil være åpne for å prøve et såpass sært produkt som insektsgjødsel. Bønder som vil være med å teste gjødsla må gjerne ta kontakt, sier entreprenøren.

Neste artikkel

– God økonomi med slangespredning