Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Lam med slaktevekt på fire kilo er ikke greit

Veterinær i Mattilsynet, Marie Nøkling, mener også saueprodusenter i Rogaland har forbedringspotensial.

Dyrevelferd var tema da landbrukets organisasjoner inviterte til innovasjonscamp nylig, og blant innlederne var Marie Nøkling, veterinær med lang fartstid som inspektør i Mattilsynet i Rogaland.

Hun understreket at selv om dyrevelferden stort sett er god og svært mange bønder har ting på stell, er det fremdeles forbedringspotensial.

– Vi må være ærlige på at det finnes utfordringer og samarbeide for å bli bedre, sier inspektøren.

For mange tynne lam

I år har det vært mye fokus på dyrevelferden på gris i Rogaland, men Nøkling mener også saueprodusenter i fylket har forbedringspotensial. Hun mener det er for høye tap på beite og at for mange tynne lam sendes til slakt om høsten.

– Vi har sett NKS-lam med slaktevekt helt nede i fire kilo, noe som bare er litt mer enn fødselsvekt. Det er ikke god dyrevelferd, sier Nøkling.

Annonse

Les også: Derfor fikk 70 av 100 lam verkebyller

Utegang er krevende

Den erfarne inspektøren, som nylig har tatt mastergrad i dyrevelferd hos produksjonsdyr ved Universitetet i Århus, sier at for mange sauer går ute om vinteren uten tilgang på ly og tørr liggeplass og med for dårlig fôrtilgang.

– For mange mener at villsauen klarer seg selv og ikke trenger tilsyn, stell, ly, fôr og vann. Vi har inntrykk av at enkelte driver med sau utelukkende på grunn av offentlige tilskudd. Villsau på helårsutegang er høyrisiko. Det er absolutt ikke en lettvint måte å holde sau på, men snarere en produksjonsform som krever spesialkompetanse, sier Nøkling.

Hun forteller at Mattilsynet i Rogaland nå bare gir tillatelse til å drive denne typen produksjon for fem år av gangen og under strengere betingelser enn tidligere.

Les også: Agder leder sauebøndenes stjernekamp

Neste artikkel

Veterinærinstituttet frykter smittsom sauesykdom skal spre seg fra Sverige