Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Landets beste på gris

Kunnskap gir resultater i verdensklasse

Kjell Skuterud fra Ås i Akershus har satt historisk rekord for purkebesetningene. Foto: Marianne Røhme.

- Aller best av purkebesetningene er Kjell Skuterud fra Ås som produserer hele 31,6 beregna avvente per årspurke, skriver Norsvin. Årsstatistikken til Ingris for 2014 viser et historisk godt resultat for svineprodusenten fra Akershus. Aldri før har det vært registrert et så godt resultat gjennom et helt år. Gjennomsnittet for alle norske besetninger er 24,3 beregna avvente. Toppbesetningene har vært blant de ti beste i flere år, noe som vitner om produsenter med stabilt god drift. Skuterud har lenge vært blant de beste, men ikke gått til topps før i år.

Uavgjort

På smågrissiden deler en trønder og to hedmarkinger førsteplassen. Arne J. Sesseng fra Selbustrand og Tove og Lars Kristian Grønvold endte opp med like mange poeng. Smågrisberegningene omfatter perioden fra avvenning til salg eller overflytting til slaktegrisavdeling. Rangeringen av smågrisbesetningene er gjort med vektlegging og omregning av nøkkeltallene daglig tilvekst, fôrutnyttelse og dødelighet til en dekningsbidragsindeks. Felles for besetningene som topper smågrisstatistikken er lavt fôrforbruk, god tilvekst og lav dødelighet.

Gammelt og nytt

For andre året på rad topper John Harald Johnsen fra Nesna lista over slaktegrisbesetninger. Johnsens griser har en daglig tilvekst på 1098 gram og fôrforbruket er 2,42 FE per kilo tilvekst. Gjennomsnittet for alle besetninger på slaktegris med registreringer er 955 gram i daglig tilvekst og 2,76 FE per kilo tilvekst. Mange av de som er best på slaktegris har vært topp ti i flere år, men på tredjeplass finner vi en nykommer fra Verdal. John Roger Ekren har en daglig tilvekst på 1041 gram og fôrforbruket er 2,49 FE per kilo tilvekst.

Dødt løp

Av 13 purkeringer er det Aura Gris og Rompa Purkering som leverer best. Purkeringene er rangert etter nøkkeltallet «Antall beregna avvente per årspurke», noe som gir et godt bilde av den samlede produksjonen både hos nav og satellitt. Av satellittene er det besetningene hos Sofie Vestersjø og Tom Dyrskog fra Årdal og Jan Tore Mortveit fra Skjold som er best. De to satellittene er akkurat like gode, og kommer ut med samme poengsum. Rangeringen av satellittene er gjort ved omregning av nøkkeltallene for totaldødelighet fram til avvenning, avvente per kull og levendefødte per kull til en poengsum.

Mye bra

Annonse

Ellers er det verdt å merke seg at dødelighetsprosenten for spedgris frem til avvenning har gått ned fra 15 % til 14,2 % på landsbasis.  

- Gode resultater, særlig hos de beste besetningene, viser tydelig at norske svineprodusenter og norsk gris har kunnskap, kapasitet og egenskaper i verdensklassen, skriver Norsvin.

LES OGSÅ: Årets avlsråner er trøndere

Neste artikkel

Afrikansk svinepest sprer seg i Kina