Dyrehelserapporten gir et samlet overblikk over status for dyrehelse og –velferd i Norge. Rapporten presenterer data fra Veterinærinstituttets undersøkelser, nasjonale overvåkingsprogrammer, risikovurderinger og øvrig forskning og kunnskapsutvikling om landdyrs helse og velferd i 2019. I tillegg er data og analyser fra andre kilder vist til. Rapporten ble overlevert til Mattilsynet ved administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i desember.
– I INTERNASJONAL SAMMENHENG er norsk dyrehelse i verdenstoppen. Den gode dyrehelsa har ikke kommet av seg selv, selv om Norges geografiske plassering og avstand mellom besetninger, bidrar positivt. Det daglige arbeidet med smittevern og biosikkerhet hos alle som driver med dyr, er en særdeles viktig forutsetning for å opprettholde god sykdomsstatus. Globalisering og klimaendringer gjør at en slik status ikke kan tas for gitt, så kontinuerlig oppmerksomhet og årvåkenhet er derfor grunnleggende for å forhindre sykdommer i å etablere seg og spre seg, skriver ansvarlig redaktør for rapporten, Merete Hofshagen, innledningsvis.
For de fleste dyrearter er det, i tillegg til en generell statusbeskrivelse, trukket fram én eksisterende sykdom/problemstilling og én mulig trussel, som er beskrevet mer i detalj. I tillegg har dyrevelferd, antibiotikaforbruk og -resistens og fôrtrygghet, fått egne kapitler i rapporten.
– DENNE FØRSTE RAPPORTEN er slett ikke perfekt, og den kommer ut sent på året, noe som vil forbedres sterkt allerede for 2020-rapporten. Tips om hva som kan gjøre de kommende utgavene av rapporten enda bedre, samt påpeking av eventuelle feil, mottas med takk, skriver Hofshagen.
Rapporten finner du i sin helhet på Veterinærinstituttet sine sider.