Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Like god tilvekst på norsk fôr

To millioner kyllinger har spist fôr med 90 prosent norskandel det siste året.

DYRT: Norske kyllinger vokser like godt på norskprodusert protein, som på soya fra Brasil. Men prislappen på fôret er det verre med. Arkivfoto: Norsk Landbruk
DYRT: Norske kyllinger vokser like godt på norskprodusert protein, som på soya fra Brasil. Men prislappen på fôret er det verre med. Arkivfoto: Norsk Landbruk

Gjennom prosjektet Prior Norsk fôr ønsket Prior og Nortura å finne en fôrresept til norske slaktekyllinger, som i størst mulig grad består av norske fôrråvarer. Derfor ba de Felleskjøpet, Fiskå Mølle og Norgesfôr om å lage kyllingfôr med minst 90 prosent norskandel.

– Hovedforskjellen fra tradisjonelt fôr er at soyaen som vi normalt bruker, er erstattet med norske proteinråvarer, som erter, åkerbønner og raps. I tillegg har vi stilt krav om at kornvarene i fôret skal være norskproduserte, sier utviklingsdirektør for fjørfe i Nortura, Atle Løvland, som leder det praktiske arbeidet med prosjektet.

I LØPET AV 2021 har to millioner kyllinger, fordelt på 23 produsenter, testet ut fôr med høy norskandel, og erfaringene fra årets forsøk viser at kyllingene vokser like godt som de gjør når de får fôr med mer soya. Siden fôrverdien er tilnærmet lik, er det lite forskjell i effektivitet og framfôringstid. Det er imidlertid en viss prisforskjell, som gjør at det norske fôret ikke vil klare å konkurrere med importerte fôrråvarer uten videre.

– Vi har valgt å gi et pristillegg til bøndene som tester ut fôret for oss, for å kompensere for prisforskjellen til fôret de vanligvis bruker, forklarer han.

UTVIKLING: Atle Løvland er utviklingsdirektør for fjørfe i Nortura og har ledet det praktiske arbeidet med å teste ut norskprodusert fôr hos 25 kyllingprodusenter det siste året. Foto: Erik Buraas/Studio B13
UTVIKLING: Atle Løvland er utviklingsdirektør for fjørfe i Nortura og har ledet det praktiske arbeidet med å teste ut norskprodusert fôr hos 25 kyllingprodusenter det siste året. Foto: Erik Buraas/Studio B13
Annonse

TIL NESTE ÅR planlegger de å få enda flere produsenter med på laget, men Løvland tror imidlertid ikke at fôret med høy norskandel vil bli brukt hos alle norske kyllingprodusenter med det første.

– Prosjektet er foreløpig fortsatt i utviklingsfasen, og siden det norske fôret koster en del mer, ser vi ikke for oss at mange vil bytte over til det, uten videre, forklarer han.

– Det er dessuten ikke nok norskproduserte korn- og proteinråvarer til å klare å dekke hele kyllingnæringas behov, så en framtidig full utrulling er avhengig av nye proteinkilder. Her pågår forskninga bredt på andre kornråvarer, insekter og råvarer fra hav og skog, sier Løvland til Norsk Landbruk.

HOVEDMÅLET MED PROSJEKTET er å gjøre seg noen erfaringer om hvordan kyllingene responderer på alternative proteinkilder.

– Vi synes det er flott og lærerikt å se at det er mulig å få til like gode produksjonsresultater, også på norskprodusert fôr. Vi får god erfaring med bruk av andre typer råvarer, og ser at soya ikke er så nødvendig som man kanskje har trodd, legger han til.

Neste artikkel

Oppdrag: Lag den beste biffen i verda