Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Like mye melk uten protein

Melkekyr produserte like mye energikorrigert melk uten proteinkraftfôr

Finske kyr produserte like mye energikorrigert melk uten proteinkraftfôr i et fôringsforsøk. Foto: Kristin Bergo
Finske kyr produserte like mye energikorrigert melk uten proteinkraftfôr i et fôringsforsøk. Foto: Kristin Bergo

I et finsk fôringsforsøk ble fôring med rapsmel, åkerbønner eller lupiner sammenlignet med et proteinfattig kontrollfôr av korn og beter, for å se hvordan proteinkraftfôr påvirker melkeproduksjonen, skriver den svenske nettsiden Lantbruksnytt. Selv om melkemengden økte når kyrne fikk proteinkraftfôr, gikk fett- og proteininnholdet i melka ned, og den energikorrigerte melkemengden var derfor like stor for både proteinfôrene og kontrollfôret.

Den marginale nitrogeneffektiviteten ved fôring av rapsmel, åkerbønner og lupin var henholdsvis 11, 6,2 og 4,5 prosent, skriver Lantbruksnytt. Nitrogeneffektiviteten er et mål på hvor stor andel av proteinet i fôret som kan finnes igjen i det ferdige produktet.

Annonse

Forskerne i prosjektet påpeker imidlertid at kyrne i prosjektet fikk fôr av veldig høy kvalitet, noe som er en forutsetning for å kunne opprettholde en høy melkeytelse uten proteinkraftfôr.

Neste artikkel

Arbeidsintensivt, men veldrevet