Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mandager tappes opptil 100 råner

Spydspissen og navet i Norsvins avlsarbeid

Norsvin Alfa leverte sine første 3 300 doser sæd mandag 12. juni i fjor, og Elisabeth Nordbye er sjef for de 11 ansatte og rundt 300 rånene som til enhver tid residerer der. Og det er en lang seleksjonsprosess for å få komme og bo i Alfa-kollektivet.

Først har rånene blitt selekterte ut av avlsbesetningene rundt om i landet, og har blitt sendt ned til Norsvin Delta, der de måles, veies og på alle vis kvantifiseres. De beste blir sendt videre til karantene på gården Hammerstad i Stange.

– Under karantenen tas det prøver av dyrene for å sjekke dem for ulike sykdommer, og ingen dyr kommer hit til Alfa uten å ha vært innom der. I tillegg reiser det røktere herfra og ned til Hammerstad for å trene rånene på å ri på fantomet, forklarer Norsvins semin- og eksportsjef.

TESTER ALL SÆD

Serviceavdelinga: Avdelinga nærmest består av laboratorium, ekspedisjon og lager, kontorer og smittesluser pluss sanitærrom. De 300 rånene er oppstallet og tappes i av­delinga til høyre.
Annonse

Etter seks uker med tørrtrening på Hammerstad er det tid for at de rundt 40 herrene flyttes opp til Alfa. Rånene flytter inn i hver sin binge, og noe av det første som skjer, er at sæden skal sjekkes for at den har bra nok kvalitet til å brukes.

– Vi har to personer som jobber på vårt laboratorium, som utfører en kvalitetskontroll på sæden og sjekker den for spermier med unormale bevegelser og feil. De måler også tettheten av sædceller i ut­­taket, slik at vi vet hvor mye vi kan fortynne sæden fra akkurat denne rånen. Denne kvalitetskontrollen skjer på hver eneste tapping på alle rånene, sier Nordbye.

Skulle det være sånn at en råne ikke har sæd som er levedyktig, eller ikke har lyst til å ri på fantomet og la seg tappe, blir den sendt til slakteriet. De leverer dyr til slakteriet omtrent en gang i uka, fra et eget utlastingsrom til Norsvins egen bil og egen sjåfør.

– Det er veldig viktig for oss å drive med god opplæring under karantenen. Vi ønsker også at flest mulig av rånene går til tappeavdelinga, slik at vi slipper å tappe dem på mobile fantomer ut i hver enkelt binge. Men enkelte av dem vil ikke gå, de er sære og vil ikke bli flyttet på. Dette vet røkterne, så noen få råner blir derfor tappet i bingen, forklarer Nordbye.

Hele reportasjen om Norsvins rånestasjon kan du lese i Norsk Landbruk nummer 3, som kom i posten 15. februar. Abonnerer du ikke på Norsk Landbruk i dag kan du kjøpe abonnement her.

Neste artikkel

– Gris i solnedgang er ikke nødvendigvis god dyrevelferd