Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mange faktorer i pelssauavl

Å avle pelssau er langt fra plankekjøring. Grete Stokstad må holde styr på egenskaper som farge, lokk og tetthet, i tillegg til mors­evne, kjøttfylde og helse.

Grete bor i Hobøl i Østfold og har litt i overkant av 50 vinterfôra pelssau-søyer. For å få best mulig dyr i sin besetning, har hun lenge prioritert å inseminere en del av søyene.

– Da jeg tok opp igjen arbeidet med pelssauen, startet jeg raskt å benytte meg av semin, sier hun.

I begynnelsen inseminerte hun annet hvert år for å lage egne værer som kunne brukes i to sesonger. Nå inseminerer hun 16 søyer hvert år.

– Men tilslaget er dessverre ikke mer enn 50 prosent, og det er ganske mye jobb. Likevel ser jeg virkelig effekten av å bruke gode dyr i avlen. Det er stor forskjell på pelsen på dyra fra jeg startet til nå. Særlig størrelsen på lokken er bedre, meddeler Grete.

Annonse

Et annet nyttig verktøy for Grete i avlen er kåringa.

– Jeg synes det er viktig å reise på kåring og få en ekstern dommer til å vurdere dyra mine, meddeler hun.

For å bli kåret, skal værlammet blant annet ha en O-indeks på over 110 og over karakteren seks (en er dårligst og ti er best) for bruksegenskaper, beinstilling og rasepreg. I tillegg skal lammet score høyt på pelsegenskapene.

– De bedømmes på blant annet farge, lokk, pelshår, tetthet og helhet. Det er vanskelig for et lam å klare alle kravene, sier hun.

Hvis du vil lese mer om Grete, pelssauen og avlsarbeidet finner du det i Norsk Landbruk nummer 19 som er ute nå!

Pelssauen kommer i mange grånyanser. Disse damene er helt nyklipte. Foto: Marit Glærum.

Neste artikkel

Fraråder å bruke værring i mædi-områder