Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mange vil kjøpe kvote

Stor etterspørsel etter melkekvote, men få selgere

UBALANSE: Det har vært labert tilbud og stor etterspørsel etter melkekvote i 2021, noe som resulterer i at hver kjøper får lite volum. Foto: Kristin Bergo
UBALANSE: Det har vært labert tilbud og stor etterspørsel etter melkekvote i 2021, noe som resulterer i at hver kjøper får lite volum. Foto: Kristin Bergo

Bare 107 melkekvoteeiere har solgt kvote så langt i 2021, noe som er langt under gjennomsnittet de siste ti åra. Til sammenligning var det 435 selgere i fjor, i den ekstraordinære oppkjøpsordningen, og 609 selgere i 2019, skriver Landbruksdirektoratet.

Til sammen har det kun vært fire millioner liter kvoter ute for salg i år, mens etterspørselen har vært på hele 224 millioner liter statlig kvote. Det var 3125 produsenter som ønsket å kjøpe kvote.

Annonse

Ifølge seksjonssjef i Landbruksdirektoratet Olav Sandlund, kan den store etterspørselen skyldes at det er fem år siden sist det var mulig å kjøpe statlig kvote til under markedsspris. I tillegg fikk mange som hadde planer om å selge, solgt kvote i den ekstraordinære oppkjøpsrunden i fjor, noe som kan forklare ubalansen i markedet.

På grunn av variasjon i både etterspørsel og tilbud i de ulike kvoteregionene, er det en del forskjeller i hvor mye kvote kjøperne har fått tilbud om. Mens produsenter i Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus har fått kjøpe nesten 6000 liter hver, har søkere i Nordland, Oppland, Buskerud og Rogaland kun fått muligheten til å kjøpe under 1000 liter.

Til de som nå har fått tilbud om kvotekjøp, er det viktig å være klar over at fristen for betaling går ut 26. oktober 2021. I tillegg må du registrere hvilket foretak som skal disponere den kjøpte kvota, innen 1. november. Dette gjelder uavhengig om du har kjøpt kvoten privat eller fra staten. Du må også gå inn og registrere foretak dersom du har leid ut kvote, eller det er endringer på hvem som skal disponere kvota.

Neste artikkel

Arbeidsintensivt, men veldrevet