Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mangel på protein i hele Europa

Svensk soyaimport økte etter fem år med reduksjon.

Soya har sine fordeler som proteinkilde i kraftfôr, men det finnes også forskning som viser at rapsprotein gir bedre produksjonsresultater hos kjøttfe. Illustrsjonsfoto: Dag Idar Jøsang

Importen av soya og palmeoljeprodukter til svenske kjøttfe økte i 2018 til samme nivå som i 2016. Markedssjef for fôr hos Lantmännen, Lars Hermansson, sier til ATL at det er mangel på protein i hele Europa.

– Det finnes ulike måter å redusere importbehovet på, men ingen rask løsning der vi kan redusere importen drastisk.

Annonse

De siste årene har svenske bønder dyrket mer raps og åkerbønner for å øke andelen svenske råvarer i svenskprodusert dyrefôr. Selv ikke en rekordstor rapsavling, som i år ventes å bli på 350 000 tonn, dekker fôrindustriens behov for rapsmel.

Mye av kraftfôret til kjøttfe er allerede fritt for soya, og selv om kraftfôrindustrien mener at soya har sine fordeler finnes det også forsking som viser at protein fra raps gir best produksjonsresultater.

– Til kjøttfe er det etterspørsel etter kraftfôr med kvaliteter som gir friske dyr og høy avkastning. Men forbrukerne er nok mer opptatt av at kraftfôret skal være soyafritt enn produsentene. Vi er ganske flinke til å bytte ut soya med andre fôrråvarer når det er mulig og en majoritet av tilbudet vårt til kjøttfe er soyafritt, sier Kajsa Öhman, som er produktsjef for kjøttfefôr hos Lantmännen.

Neste artikkel

Slaktemodne lam med raigras