Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Martin fikk drittjobb da møkkakjelleren frøys

Finnes morsommere jobber enn å bære ut frossen møkk for hånd

I vinter skal Martin utvide lagringskapasiteten i gjødselkjelleren. Foto: Camilla Mellemstrand
I vinter skal Martin utvide lagringskapasiteten i gjødselkjelleren. Foto: Camilla Mellemstrand

At det første året som melkeprodusent, når investeringene står i kø og man ikke får tilskudd, er krevende for alle, er ingen nyhet, men når Martin Skogvold (24) i Steigen i Nordland skal oppsummere sitt første år som melkeprodusent, har han et par hendelser han gjerne skulle vært foruten.

– Det var ikke noe høydepunkt da møkkakjelleren frøys, sier gårdbrukeren.

Kjøpte gård på det åpne markedet

Den unge, driftige bonden kjøpte gård på det åpne markedet 1. april 2017. På gården har han melkeproduksjon på 276 tonn kvote og full framfôring av alle okser. Kyrne går i ett fjøs løsdriftsfjøs fra 2011, mens ungdyr, sinkyr og oksene går i et eget uisolert fjøs fra 2008.

– Gjødselkjelleren i ungdyrfjøset er bare 30 kubikkmeter og må tømmes hver tredje uke. Da det ble tjue minusgrader her, ble det liggende et meterstjukt islag på toppen, så det var veldig krevende å få tømt kjelleren. Det er ikke gøy å måtte stoppe skrapene, mens møkka fyller seg opp i fjøset. Jeg vurderte om jeg måtte flytte dyra til fjøs hos naboer, forteller bonden.

Bar ut isen for hånd

Annonse

Tilslutt greide han ved hjelp av gravemaskin i den ene møkkatrakta å få ut en del av isen. Han fikk stukket et spett ned i den meterstjukke isen og fikk tilslutt tak i den flytende møkka som lå under isen. Etter å ha sugd ut denne møkka med vakuumvogn, kollapsa isen, slik at denne kunne bæres ut for hånd.

Større møkkakjeller

For å unngå liknende problemer i år, skal Martin bygge om litt.

– De forrige eierne hadde sau i naborommet og der er det full gjødselkjeller. Problemet er bare at de to gjødselkjellerne ikke henger sammen. I vinter skal jeg sage hull i betongen mellom de to kjellerne, slik at det blir én stor kjeller. Da har jeg lagerkapasitet for hele vinteren, sier Martin.

Ryddejobb

På tross av at oppstartsåret har bestått av uante mengder opprydding på eiendommen, i tillegg til utstrakt entreprenørvirksomhet og daglig drift i melkefjøset, er Martin svært fornøyd med å være herre på egen gård.

– Jeg er veldig glad for å kunne være min egen herre og styre hverdagen selv. Det er jo en livsstil, men jeg verdsetter veldig å ikke ha en sjef som forteller meg hva jeg skal gjøre og når jeg skal gjøre det. Jeg kan bli sur og frustrert der og da, men psyken er sterk. Alt ordner seg tilslutt, smiler gårdbrukeren.

Neste artikkel

Hold laktasjonen i gang i sommer