Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Matavfall spredde svinepest

Kina har funnet smittekilden

Etter at mer enn 200 000 gris er avlivet i Kina har de nå klart å identifisere at matavfall har vært en av smittekildene til det store utbruddet av afrikansk svinefeber. Illustrasjonsfoto.
Etter at mer enn 200 000 gris er avlivet i Kina har de nå klart å identifisere at matavfall har vært en av smittekildene til det store utbruddet av afrikansk svinefeber. Illustrasjonsfoto.

Det kinesiske landbruksdepartementet har denne uka bestemt at det skal være forbudt å fôre griser med matavfall. Grunnen er at det store utbruddet av afrikansk svinepest (ASF) skyldes smitte gjennom matavfall som kinesiske småbønder bruke som et billig alternativ til kraftfôr.

Det er nå rapportert over 40 utbrudd av den fryktede og høyst smittsomme virus-sykdommen i Kina siden august. Utbruddet har ført til avliving av over 200 000 gris og de 12 provinsene der det har vært utbrudd produserer over halvparten av alle griser i landet.

Kinesiske myndigheter veit enda ikke hvordan ASF-smitte kom til landet, men de har funnet ut at 62 prosent av de første 21 utbruddene kom som en følge av at griser ble fôra med ASF-smittet matavfall.

– Disse utbruddene var i hovedsak lokalisert i utkanten av urbane områder, og spesielt i Anhui provinsen i tidlig september, forklarer landbruksdepartementet i en pressemelding.

Det er allerede reguleringer på plass som tilsier at matavfall skal varmebehandles før det brukes som svinefôr, men eksperter på kinesisk svinenæring sier til The Guardian at det gjøres i liten grad. Myndighetene kommer i tillegg med nye reguleringer på transport av gris slik at dyretransporter skal registreres og de vil forsøke å redusere mengden langtransporterte dyr i Kina.

Annonse

I de siste årene har kinesiske myndigheter oppfordret til økt svineproduksjon i sine nordøstlige kornproduserende regioner, men de har ikke bygd ut slaktekapasiteten i samme takt, så mengden gris som må transporteres langt har økt i takt med at produksjonen har flyttet seg.

Kinesisk svineindustri omsetter for nesten 900 milliarder euro i året og landet huser 700 millioner gris, halvparten av alle griser i verden. Grisekjøtt utgjør to tredjedeler av det kinesiske kjøttforbruket og de spiser årlig 55 millioner tonn svinekjøtt årlig.

Men kinesisk svineindustri er i rask endring fra å ha vært basert på små bakgårds-besetninger til nå å bygge med vestlig teknologi og driftsstyring med flere tusen purker per anlegg. Dette har gjort at effektiviteten øker og fra 2014 har de redusert antallet purker fra 50 millioner til rundt 37 millioner.

LES OGSÅ: Afrikansk svinepest sprer seg i Kina

LES OGSÅ: Roboter skal stelle kinesiske griser

Neste artikkel

Kina dobler importen av svinekjøtt