Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet anbefaler oppmyking av saltstein-forbud

Positivt, men fortsatt utfordrende, sier saueprodusent.

Nils Arnegard fra Ål er glad for en eventuell oppmyking av regleverket, men spent på hvordan det skal gjennomføres i praksis.
Nils Arnegard fra Ål er glad for en eventuell oppmyking av regleverket, men spent på hvordan det skal gjennomføres i praksis.

Totalorbudet mot slikkesteiner i Nordfjella kan bli opphevet

Like før beiteslipp 2019 innførte Mattilsynet et forbud mot saltstein for sauer i Nordfjella. Dette var for å hindre at det oppsto varige samlingspunkter der skrantesyke (CWD) kunne spres.

Nå foreslår Mattilsynet en oppmyking av dette forbudet. Årsaken er at fjorårets ordning, som kun åpnet for å bruke strøsalt til sauene, ikke fungerte.

– Slik ordningen var i fjor, kunne man strø ut løssalt. Men ikke for mye hver gang, og ikke på samme sted. Dette fungerte ikke etter intensjonen, og ingen var fornøyd med den ordningen, sier veterinær og seniorrådgiver i seksjon dyrehelse Kristin Ruud Alvseike i Mattilsynet.

Saltstein men ikke varige samlingspunkt

Oppmykingen av reglene innebærer at man kan gi salt via saltinnretninger, som ikke gir avrenning, og som ikke skaper varige samlingsplasser, som er viktig for å unngå smitte til og mellom hjortedyr, skriver Mattilsynet på sine sider.

– For renner saltet ned i jorda, kommer dyra til å samles der, sier Alvseike, til Norsk Landbruk.

Saltinnretningen må også kunne flyttes flere ganger i løpet av beiteperioden. Men den behøver ikke flyttes så langt, mener Mattilsynet.

– Vi har foreslått minst 50 meter fra tidligere salteplasser, men ikke satt krav til hvor lang de må flyttes gjennom sesongen. Skal reglene være gjennomførbare kan de ikke måtte flyttes velgid langt, sier Alvseike til Norsk Landbruk.

Mattilsynet kommer ikke til å godkjenne spesifikke modeller for saltsteininnretninger, skriver de på sine nettsider.

Forslaget til regelendring er nå sendt til Landbruks- og matdepartementet for klarering, før det eventuelt sendes ut på høring.

Annonse

– Poenget med salting er samlingspunkt

Saueprodusent Nils Arnegard fra Ål er svært positiv til den foreslåtte oppmykingen i regelverket. Han legger ikke skjul på at forrige beitesesong i Nordfjella var svært utfordrende.

– Jeg valgte å salte manuelt nede på stølen, så ofte jeg kunne. Men det var på langt nær nok. Poenget med salting er jo å holde sauene innenfor et visst område, slik at de ikke forsvinner innover i fjellet, sier Arnegard.

Han kjenner flere som fikk store utfordringer med beiting knyttet til fjorårets saltsteinforbud.

– Jeg kjenner til at det fortsatt er sauer som ikke har blitt funnet, sier Arnegard til Norsk Landbruk.

Spent på antall flyttinger

Produsenten er imidlertid spent på hvor mange ganger saltsteininnretningen må flyttes hver sesong. I Mattilsynets nye regler heter det at flyttingen må skje “minst så ofte at vegetasjon på utsatte steder ikke slites bort”. Og det er ikke snakk om mange dager, påpeker Arnegard.

– Står saltsteinen på et område med en del jord og gress, tar det ikke mange dagene før jorda er “trødd opp”. Men det kommer selvfølgelig an på været og på antall sauer, sier han til Norsk Landbruk.

– Men for all de. Vi er veldig glad for at det kan bli muligheter for å bruke saltstein igjen, legger Arnegard til.

Neste artikkel

Utlover dusør for villsvin-funn