Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet vil ha slutt på salg av avhorningspasta

Kalver skal avhornes ved hjelp av veterinær og med bedøvelse, konkluderer Mattilsynet.

I fjor begynte 3B Service å selge avhorningspasta, et produkt som bonden selv kan smøre på hornknappene for å forhindre at hornene til kalver utvikler seg. En tube koster 300 kroner, er nok til tjue kalver og kan brukes på kalver opptil åtte uker, skriver produsenten i sitt markedsføringsmateriell.

Selv om mange bønder var begeistret over en tilsynelatende enkel og rimelig avhorningsmetode, delte ikke Mattilsynet deres begeistring.

Ulovlig

Pastaen er i følge Mattilsynet ulovlig i henhold til Forskrift om hold av storfe og Dyrevelferdsloven.

– Avhorning skal utføres av veterinær med bruk av bedøvelse. Langtidsvirkende smertebehandling, fortrinnsvis gitt som injeksjon i forbindelse med det operative inngrepet, skal brukes. Det er ikke tillatt å avhorne storfe som er eldre enn seks uker. Mattilsynet vurderer at bruk av avhorningspasta som inneholder lut eller andre etsende stoffer, vil påføre kalvene unødige lidelser, skrev spesialinspektør Olav Tørresdal i Mattilsynet i et brev til 3BService i desember 2017.

Mattilsynet skrev videre at de forventer at 3B Service slutter å selge produktet, men produktet markedsføres fortsatt på både facebooksiden og nettsiden til 3B Service.

Annonse

I siste nummer av Norsk veterinærtidsskrift oppfordrer Mattilsynet veterinærer som i sin praksis kommer over bruk av avhorningspastaen, til å melde fra.

Vil ikke slutte

Dan R. Endresen i 3B Service har ingen planer om å slutte å selge produktet.

– Vi skrev en mail til Mattilsynet i januar, som vi ikke har fått svar på. Vi lurer blant annet på hvorfor utenlandske forsøk ikke er gode nok for Norge, skriver Endresen i en e-post.

Han sier han forstår at veterinærer føler at han tråkker inn på deres område og at avhorning er en del av yrkesgruppens inntekt, men synes ikke det er noen god grunn til å slutte å markedsføre produktet.

– Produktet er lovlig importert og i EU er det ingen krav til medisinlisens for å bruke dette produktet, skriver Endresen på 3B Service sin facebookside.

Neste artikkel

Tvillingboom hos simmental-avler