Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Med denne kviga har Geno DNA-testet 100.000 NRF

Med Josteins kvige runder Geno 100.000 genotypa Norsk Rødt Fe

Denne uka fikk kviga nr 628 til Jostein Olaus Holta fra Ryfylke, sin genotype bekreftet. Kviga fra Rogaland er nå NRF nummer 100.000 som har blitt DNA-testet av avlseskapet Geno. Foto:privat
Denne uka fikk kviga nr 628 til Jostein Olaus Holta fra Ryfylke, sin genotype bekreftet. Kviga fra Rogaland er nå NRF nummer 100.000 som har blitt DNA-testet av avlseskapet Geno. Foto:privat

En merkedag for avslarbeidet for NRF-dyra, skriver Geno i en pressemelding.

Denne uka fikk kviga nr 628 til Jostein Olaus Holta fra Ryfylke, sin genotype bekreftet. Kviga fra Rogaland er nå NRF nummer 100.000 som har blitt DNA-testet av avlseskapet Geno.

– Opplysninger og data fra både de genomiske analysene (GS-test) og fra Kukontrollen brukes altså for å øke den genetiske framgangen og gjøre NRF-dyra enda bedre. Målet er å skape ei frisk og fruktbar ku som produserer god mjølk og godt kjøtt og er attraktiv både for våre nasjonale eiere og våre internasjonale kunder, sier adm.dir. Kristin Malonæs i Geno, i en pressemelding.

Prioriterer lynne og helse

Jostein Olaus Holta fra Ryfylke har drevet med melkeproduksjon, siden han tok over gården i 2009. Her har han en besetning på omtrent 20 årskyr av NRF, og en ytelse på 9000 kilo i året.

Holta startet tidlig å GS-teste de unge dyra i besetningen, og kommer til å fortsette med det.

– Jeg får et sant bilde av genetikken i besetningen, og det blir lettere å sette opp en god avlsplan sammen med rådgiveren, sier Holta i Genos pressemelding.

Holta prioriterer avlsmål som godt lynne, og i tillegg er han spesielt opptatt av helse og klauvhelse.

Annonse

– Melker godt gjør de alle sammen, når de har gode avlsverdier, mener han.

Foto: privat
Foto: privat

Fra 22 til 35 i avlsverdi

Egenskapene Jostein vektlegger i sin besetning stemmer godt med resultatene fra genotypingen av kvige nr. 628. Fra foreldrene har kviga fått en avlsverdi på 22, men resultatet fra DNA-testen viser at kviga har fått mye bra fra begge foreldre, og ender på en avlsverdi på 35.

Hun ligger over snittet på klauvhelse og har spesielt gode indekser for melk (115), jur (125) og lynne (121), skriver Geno.

Dyr som er genotypet, får avlsverdier med betydelig høyere sikkerhet, kan avlssjef Håvard Tajet i Geno fortelle.

– Genotyping øker også avlsframgangen fordi generasjonsintervallet kortes ned, og vi kan ta i bruk en NRF-okse i semin så snart den er kjønnsmoden, forteller han i pressemeldingen.

Fra midten av mars har selskapet kjørt kampenje på GS-test av NRF-dyr, og første uka ble det bestilt 1400 prøver. Til sammenligning ble det bestilt tilsammen 500 GS-prøver uka før kampanjestart.

Neste artikkel

Bytta NRF med STN