Da Gjermund Seim fra Voss tok over fjøset fra besteforeldrene sine, var det på tide med en oppgradering. Etter flere år hvor han leide plass i et nærliggende fjøs, bestemte han seg for å rive fjøset hjemme og bygge helt nytt. Som tømrer hadde Gjermund kompetansen til å sette opp fjøset helt selv, og kunne derfor tilpasse det slik han selv ville ha det.
I dag har han et praktisk, pent og lettdrevet kaldfjøs, med egensnekra innredning i impregnert furu.
– Jeg har forsøkt å bruke gran før, men det spiser de bare opp. Furu spiser de derimot ikke på, forteller Gjermund.
Hoveddelen av fjøset er delt inn i fire binger, med fôrbrett imellom. Bingene kan enkelt deles inn i mindre, men likevel romslige, lammingsbinger. Det er også rikelig med drikkenipler langs hele veggen, slik at det ikke skal være behov for å bære en eneste vannbøtte, selv ikke under lamminga. Vannrørene og varmekabler er alle pent skjult i veggen, eller bygget inn i fôrbrettet. Strekkmetall i alle bingene sørger for enkelt renhold og naturlig slitasje av sauenes klauver.
LUFTRØRING MED VANNSLANGE
I år har han også utvida fjøset med nytt tilbygg, som øker kapasiteten og avlaster i lamminga. Der har han bygget inn møkkakjeller med åpning inn til kjelleren i den eldre delen av fjøset. Selv om det fra før av er vanlige gjødselomrørere i den opprinnelige møkkakjelleren, luktet Gjermund på muligheten til å sette inn et luftrøringssystem i den nye delen. Han fant fort ut at det ville bli altfor dyrt å få noen profesjonelle til å lage anlegget, og forsøkte derfor å finne en rimeligere løsning.
– Jeg begynte å tenke på om jeg kunne lage det selv, med tanke på at økonomien i saueproduksjon er så som så.
For å rettferdiggjøre nytt røringssystem i møkkakjelleren, satte han derfor i gang med å finne ut hvordan et slikt anlegg kunne gjøres på enklest mulig måte.
– Jeg gikk til anskaffelse av en 32 millimeter tjukk vannslange, som jeg bora sju millimeter store hull i, med én meters mellomrom. Slangen la jeg i to sløyfer på gulvet, forteller han.
RIMELIG LØSNING
I den ene enden av slangen har han laga til ei luftkobling, slik at han kan koble til luftkompressoren på traktoren, for å blåse luft inn i kjelleren, via hullene i slangen.
Vannslangen er forsterka og skal tåle et vanntrykk på åtte kilo. Gjermund planlegger å bruke fem til seks bar luft i slangen, for å få sirkulasjon i blautgjødsla.
Det har han også avklart med selgeren av slangen, som mente det burde gå uten noe problem.
– Jeg må nok prøve meg litt fram for å se hvor stort trykk jeg må ha, og ikke minst hvor lang tid det kommer til å ta, forteller sauebonden.
Prisen på opplegget har han ennå ikke regna på, men han anslår at det maksimalt kan ha kosta ham 4 000 kroner.
– Og da har jeg nok tatt i litt, smiler han.
SPENT PÅ OM DET FUNGERER
Siden dette blir den første vinteren med dyr i det nye tilbygget, får Gjermund først testa det hjemmelaga luftrøringssystemet til våren.
– Det blir veldig spennende å se om det faktisk fungerer, men jeg ser ingen grunn til at det ikke skal gjøre det, sier han.
I verste fall er det åpent mellom kjelleren i tilbygget og den eldre delen av fjøset, slik at møkka sannsynligvis vil få noe bevegelse fra røresystemet som allerede er der.