Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Melk fra gårdsmeieriet rett til butikken

Lely har laget et komplett minimeieri for melkeprodusenter.

Denne melka er laget av 1353 Dagros på Hustveit gård i Bramsdal. Å selge melk i butikk rett fra gården kan være mulig snarere enn du skulle tro. I Nederland blir det mulig å kjøpe Mijn Melk hos butikkjeden Albert Heijn fra 9. september.

Se video øverst i saken!

Melka er produsert av kyrne på gården Dobbelhoeve i Udenhout, og blir pasteurisert og homogenisert og tappet på flaske i det fullverdige meierianlegget Lely Orbiter. Om kundene er interessert, og betalingsviljen er til stede, kan melka fra en spesiell ku bli prosessert og tappet rett på flaske.

Under en pressekonferanse i april fortalte Alexander van der Lely om konseptet for første gang, og nå er Lely klare til å levere. Det nye automatiske prosesseringsanlegget arbeider døgnet rundt, og skal holde topp kvalitet og matsikkerhet. Melka går rett fra melkeroboten, blir prosessert og tappes på flaske.

Melka sin vei fra roboten til til kartongen eller flaska er kort når gårdsmeieriet ligger vegg i vegg med fjøset, framhever Alexander van der Lely. Foto: Dag Idar Jøsang

Målet til Lely er å tilby et meierianlegg som gjør at bonden kan hente ut en større merverdi fra melka og bli i stand til å forsyne et kjøpesterkt marked med fersk kvalitetsmelk.

– Dette nye Lely Orbiter-systemet vil gi bønder en smart måte å produsere ferske og reine meieriprodukter, og øke verdien av melka. Gårdsmeieriet produserer melk etter de samme høye standardene som store industrielle meierier. Kvaliteten og smaken på melka er garantert fordi den bruker mye kortere tid fra kua til forbrukeren. Det innovative systemet er i stand til å behandle små mengder melk ned på individnivå og gi bonden stor fleksibilitet og effektivitet. Forbrukerne vil kunne spore meieriproduktene tilbake til enkeltkyr, forteller van der Lely.

Annonse
Gårdsmeieriet Lely Orbiter får plass i et lite bygg på utsida av fjøset: Foto: Skjermdump

Orbiter-systemet kan ta mot melk fra to, tre eller fire Lely melkeroboter samtidig, og har blitt konstruert for en lav melkestrøm.Det gjør at melka blir prosessert hurtig, rett etter melking, og melka blir raskt kjølt ned til 4°C. Hele operasjonen skjer i en automatisk operasjon og det sikrer stor kapasitet på anlegget. Et lukket system med få trinn og kort tid mellom melking og tapping skal garantere både god melkekvalitet og matsikkerhet.

Lely reklamerer med at Orbiter-systemet er i stand til å ta vare på ulike smaker i melka, og tilby kundene melkeprodukter i sin reneste form. Smaken og innholdet i melka vil variere etter kurase, hvor i laktasjonen kua er, hvilket fôr kua eter og variere i takt med sesongene. Bonden kan enten velge å blande melka eller dele kyrne inn i grupper

Her kjøles, pasteuriseres, homogeniseres og tappes melka på flasker på gården. Foto: Skjermdump

Det første Orbiter-anlegget har nå vært i drift i åtte måneder på Dobbelhoeve gård i Udenhout i Nederland. Der lanseres nå Mijn Melk, som rett og slett betyr «min melk». Melka blir å finne i de fleste supermarkedene til Alberg Heijn fra 9. september.

Det kommende året vil Lely, og deres partner VME Engineering, sette opp et mindre antall Lely Orbit-anlegg for å skaffe seg mer erfaring med gårdsmeierianlegget.

Når vi kan den første melka fra et norsk Orbiter-meieri i butikken kan ikke André Stenumgård i Fjøssystemer svare på.

– Dette er like ferskt for meg som det er for dere, forteller han etter at Lely slapp nyheten denne onsdag, sier han.

Fjøssystemer og André Stenumgård er spent på interessen for Lely Orbiter i Norge, og kan foreløpig ikke si om eller hvor raskt et slikt gårdsmeieri kan bli en realitet her i landet. Foto: Dag Idar Jøsang

Neste artikkel

DNA-kartlegging og embryo skal gi en mer klimavennlig ku