Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Melkeproduksjonen ned 6 millioner liter

Mindre melk og tørrstoff i 2022-leveransene

Erling BjørnsonGuro LajordAulestad gård, Follebu, GaustadMelkeku, ku, NRF, melkesimmental
Erling BjørnsonGuro LajordAulestad gård, Follebu, GaustadMelkeku, ku, NRF, melkesimmental

I april 2022 leverte norske melkeprodusenter 129,9 millioner liter melk, noe som er 100 000 liter mindre enn prognosa fra desember estimerte, og 4,4 prosent, eller seks millioner liter mindre enn leveransene i april 2021, melder Tine.

Reduksjonen er forholdsvis jevnt fordelt utover landet, men størst nedgang i produksjonen er det i Rogaland, som leverte 7,9 prosent mindre melk i april i år enn samme måned i fjor. Rogaland er også det fylket som har hatt størst nedgang så langt i år (ned 5,1 prosent). Vestland og Møre og Romsdal, er fylkene med lavest prosentvis nedgang i melkeleveransene så langt.

Mens man håpet og trodde det ville bli en liten økning i melkas tørrstoffinnhold, har proteininnholdet så langt i år gått litt ned fra fjoråret (fra 3,53 til 3,52 prosent). Også fettinnholdet i melka er noe lavere enn på samme tid i fjor. I april 2021 hadde den norske melka 4,46 prosent fett, mens den nå i år har hatt 4,44 prosent. Det tilsvarer en nedgang på 0,5 prosent. Fettmengden for året så langt er også lavere enn den var i fjor, fra 4,45 prosent i 2021, til 4,41 prosent fra januar og til og med april 2022.

For geitemelk er nedgangen i melkeleveranse på 2,4 prosent i april i år, sammenlignet med april i fjor, og tørrstoffinnholdet har gått ned med 0,01 prosentpoeng så langt i år, til tross for at prognosen fra desember spådde 0,1 prosentpoeng økning.

Neste artikkel

Rykta sa at ammekubønder ga opp, men her er tala