Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mink-erstatningen er klar

Rettferdig mener Danmarks minkprodusenter

For å stoppe corona-smitte via mink ble all mink i Danmark avlivet i fjor høst. Nå er erstatnigen klar.
For å stoppe corona-smitte via mink ble all mink i Danmark avlivet i fjor høst. Nå er erstatnigen klar.

I fjor høst vedtok den danske regjeringen å avlive alle mink i Danmark for å hindre at coronaviruset smittet mellom mennesker og mink, noe som potensielt kunne gitt flere coronavirus mutanter og vanskeliggjort utvikling av en vaksine mot viruset.

Nå er avtalen for erstatning på plass mellom Danmarks minkprodusenter og regjeringen. Totalt vil nedleggelsen av minkproduksjonen koste danske skattebetalere mellom 22 og 26 milliarder kroner.

Minkprodusentene får erstatning for 10 års framtidig drift og de får penger for å sanere og rive anleggene. Bare taksering av eiendommene er anslått til å koste nesten 140 millioner krone.

Foreningen Danske Minkavlere har gjort opp boet og ramser opp hva det er for produksjonsapparat den danske staten “kjøper”. Og det er ikke småtterier;

7,3 millioner kvadratmeter minkfjøs, med til sammen 10,9 millioner minkbur og like mange redekasser. Bare minkburene i metall alene utgjør 40 millioner kilo metallskrot.

Annonse

I tillegg kommer 3270 kilometer gjødselrenner og like mange kilometer vannrør. Det er rundt 1100 gjødselkummer, 1500 fôrsiloer, og opp mot 10 000 spesialmaskiner i form av fôrmaskiner, sorteringsmaskiner, halmvogner og så videre.

10 store fôrfabrikker pluss en rekke småbedrifter som har levert varer og tjenester til minkindustrien.

På gårdene vil det også bli stående en bygningsmasse på 330 000 kvadratmeter tom der det tidligere har vært pelseri, maskinhaller og brakker for de som jobbet der.

Til slutt kommer det rundt 100 000 kvadratmeter som har tilhørt verdens største auksjonshus for pels; Copenhagen Furs.

Landbruksdepartementet i Danmark anslår at det blir en tidkrevende oppgave å taksere og utbetale erstatning til de 1000 minkgårdene som er rammet av nedslaktingen, og de håper å være ferdig innen utgangen av 2022.

Formann for minkprodusenene i Danmark, Tage Pedersen sier til Landbrugsavisen at avtalen med myndighetene ser noenlunde rettferdig ut.

Neste artikkel

Avtale på plass med minkprodusenter