Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mistenker massedødsfall av ensileringsmiddel

Over 20 sauer døde etter beiting på slått eng.

FORGIFTET: NLR advarer mot å slippe sauer på nyhøsta areal. Sauene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: Kristin Bergo.
FORGIFTET: NLR advarer mot å slippe sauer på nyhøsta areal. Sauene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: Kristin Bergo.

NLR-enheten Landbruk Nordvest fortalte i går på sine sider om et ektepar som brått mistet 23 sauer. De forteller at flokken på rundt 300 dyr som ble henta fra utmarka, ble sluppet inn på eng som var høstet to dager tidligere. Fôret som var høstet ble presset i rundballer og ensilert med Xtrasil. Dyra ble sluppet på enga cirka kl 17.00.

- Litt etter klokka 19 ble flere sauer funnet døde på jordet. Resten ble straks tatt inn i fjøset. Noen sterkt medtatte dyr døde under inntransport, og ytterlige to dyr døde i løpet av natta. Totalt døde to lam og 23 voksne sauer, skriver Landbruk Nordvest.

Resultatene av obduksjonen tyder på lite oksygen i blodet.

Annonse

- Dyra hadde normal oppførsel da de kom hjem til jordet. Da de kom inn samla de seg i grupper og kjempet om noe på bakken. Der sauene samlet seg viste seg å være de plassene rundballene var påført nett og plast. Det står som helt klart for oss at sauene har vært svært ivrige på å få tak i rester av Xtrasil, skriver de videre.

I samarbeid med dyreeier og veterinær, har NLR-rådgivere forsøkt å finne ut av hendelsen. Veterinæren sier obduksjon og klinikk indikerer en akutt nitrittforgiftning. Kofasil og Xtrasil inneholder nitritt.

- Nitritt er ekstremt giftig for sau selv i små mengder og fører til at hemoglobinet i blodet blir omdannet til methemoglobin som ikke kan ta opp oksygen. Det er kjent, og opplyst på etiketten, at rundballer med Xtrasil og Kofapreparat ikke skal åpnes og brukes før minst fire uker etter innhøsting. Som et føre var må vi på grunnlag av det beskrevne tilfellet gå ut med en advarsel mot å slippe dyr inn på nylig høsta areal der det er brukt Kofasil/Xtrasil som ensileringsmiddel, skriver de.

Du kan lese mer om saken på deres nettsider.

Neste artikkel

Stor auke i dekningsbidraget gir lite utslag for sauebonden