Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mjølkespannet er Tine-bøndenes nye hedersbevisning for elitemelk

51 norske bønder får pris for god melkekvalitet i sammenhengende 25 år.

Arkivfoto: Camilla Mellemstrand

96,3 prosent av all ku-melka som Tine-bøndene leverte i 2017, var av elitemelk-kvalitet. Dette er 1,5 prosentpoeng høyere enn året før, skriver Tine i en pressemelding.

Elitemelk betyr blant annet at melka er produsert av friske kyr, under hygieniske forhold, at smaken er god og at melka er dokumentert helt uten medisinrester. (Se kravene til elitemelk i faktaboks).

Elitemelk betyr også at bonden får betalt bedre for melka. Og etterhvert kan produsenten motta hedersbetegnelser som 10-års plaketten, sølvtina for 15 år og 20-års plakett, som bevis for den god melkekvalitet. Men da er det stopp på premieringer. Inntil nå.

Får melkespann for kvalitetsmelk

– Vi har mange produsenter som har passert både 15 og 20 år med feilfri melk, og derfor ville vi innføre en ny hedersbevisning, forteller kommunikasjonsrådgiver Øystein Syrstad i Tine.

23. april er første gangen at den nye utmerkelsen Mjølkespannet blir utdelt. Dette skjer på Lillestrøm i forbindelse med årsmøtet i Tine. 51 produsenter er invitert til å motta mjølkespannet, som nå er den høyeste utmerkelsen i Tine-systemet.

Elitemelk-kriterier for Tine-produsenter

Celletall – Det sier noe om jurhelsa. Det måles i antall per milliliter. Grensen sier det skal være lavere eller lik 230.000.

Bakterieinnholdet i melka – Er en hygienefaktor som sier noe om hygieneforholdene i drifta, på tank og i fjøs o.l. Det måles antall enkeltbakterier per milliliter. Det skal være lavere eller lik 100.000 bakterier.

Termostabile sporedannende bakterier – Disse bakteriene kan ødelegge kvaliteten på sluttproduktet og det er derfor ønskelig å ha så lite av disse som mulig. Det skal være lite eller ingen sporedannende bakterier i melka. Verdien må være under 1,5.

Frie fettsyrer – Det sier indirekte noe om smaken på melka. Om det er for mye frie fettsyrer så blir det en beisk smak. Det skal være lavere eller lik 0,9 millimol per liter.

Ingen medisinrester - All melk blir testet for antibiotika. Når tankbilen kommer inn på et anlegg tar sjåføren prøver av melka. Melka får ikke tappes av bilen før den prøven er negativ.

Normal smak og lukt - Sjekkes av sjåføren. Han åpner luka og både lukter og ser på melka i tanken før den tappes på bilen.

Kilde: Tine.

Annonse
Foto: Ragnar Jørgensen/produsenten

Ingen premiering utover 25 år

Melkespannet vil få tilbakevirkende kraft. Det betyr at alle bønder som har levert elitemelk uavbrutt i 25 år eller mer, vil få Mjølkespannet.

For melkebonde Randi Kvålshaugen fra Valdres er det hele ni år siden hun passerte 25 års-merket. Hun har levert elitemelk i hele 34 år og er den produsenten i landet som troner øverst på lista.

– Så hva med de som har levert enda lengre enn i 25 år?

– Vi regner en generasjon på 30 år, så jeg tror vi klarer å fange opp mange med det nye Mjølkespannet, sier Syrstad til Norsk Landbruk.

Neste artikkel

DNA-kartlegging og embryo skal gi en mer klimavennlig ku