Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Motstrøms øko-bonde vant BU-prisen i Rogaland

Økomelkprodusent Kolbjørn Anda og Stavanger Ysteri vant sammen bygdeutviklingsprisen for Rogaland.

Det har ikke alltid vært enkelt å være økologisk melkeprodusent på Jæren, hvor fokuset stort sett har vært på høyest mulig volum og avdrått, men nå har den økologiske foregangsmannen Kolbjørn Anda fått valuta for sin mangeårige innsats som forkjemper for økologisk produksjon.

Sammen med Lise Brunbord i Stavanger Ysteri vant han i år bygdeutviklingsprisen for Rogaland.

På jakt etter god melk

Samarbeidet mellom økobonden Kolbjørn Anda og Stavanger Ysteri, oppsto i 2015, da Lise Brunborg kom tilbake til Stavanger for å starte eget ysteri.

Brunborg var på jakt etter «god melk» og hadde hørt gjetord om produktene til Anda. Et treff resulterte raskt i et samarbeid, og siden har de sammen jobbet for å utvikle best mulig resultat.

- Det var veldig kjekt at nettopp et samarbeid fikk prisen, siden landbruk og matproduksjon først og fremst handler om samarbeid. Vi er begge eksperter innen vårt felt men det er samarbeidet som gir oss produkter, sier Lise Brunborg i Stavanger Ysteri.

- Det at et bynært landbrukssamarbeid mottar prisen kan forhåpentligvis bidra til at flere som bor i byen får øynene opp for landbruk og matproduksjon, fortsetter hun.

Prisbelønte oster

Ostene til Stavanger Ysteri blir ystet fra dagsfersk upasteurisert økologisk melk, på Norges enste by-ysteri. Stavanger Ysteri har utviklet forskjellige oster og det eksperimenteres stadig for å utvikle nye spennende produkter, som den halvfaste kjellerlagrede hvitosten «Fru Luna». Storselgeren er osten Fønix.

Annonse

Stavanger Ysteri produserer fem ulike oster. Alt fra blåmuggost til kjellermodne og ferske oster. Ostene har mottatt flere utmerkelser i norgesmesterskapet i ost og de blir solgt til spesialbutikker over hele landet Fra Farsund i sør til Alta i nord. Ostene blir også brukt på menyen til de beste restaurantene i landet, og blant annet av Michelin restaurantene Renaa i Stavanger og Maaemo i Oslo.

På naturens premisser

Bonden Kolbjørn Anda, er opptatt av å produsere på en miljø- og ressursvennlig måte. Både han og Brunborg er opptatt av å bevare et bærekraftig landbruk på naturens premisser.

- Dette samarbeidet viser at det er mulig å gå sin egen vei i lokalmatproduksjonen. De unike ostene er en hyllest av norsk landbruk og ærlige norske råvarer. I denne bynære lokalmatproduksjonen er det et solid fokus på bærekraft. Til sammen utgjør dette samarbeidet et meget godt eksempel på framtidsrettet matproduksjon, sier Marit Karlsen Brandal, leder Innovasjon Norge i Rogaland

Nasjonal vinner kåres i Berlin

Hvert år deler Innovasjon Noreg ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket, til vellykka bedrifter som tar utgangspunkt i landbrukets og bygdenes ressurser.

Fylkesvinnerne får 50 000 kroner og muligheten til å delta i konkurransen om den nasjonale BU-prisen. Den nasjonale vinneren får 250 000 kroner, samt heder og ære fra Bård Hoksrud under Grüne Woche i Berlin i januar 2019.

Kriteriene i konkurransen er at bedriften skal være lønnsom, bidra til sysselsetting og ringvirkninger i lokalsamfunnet, utnytte lokale ressurser og bidra med innovasjon og nyskaping.

Neste artikkel

Starter import av lokalost-utstyr