Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

MRSA-sanering med lang hale

Sliter med ventilasjonsanlegget

Etter å ha slitt med dårlig ventilasjon på grunn av vask og desinfeksjon av den pustende himlinga da han fikk MRSA satte Sørhus inn takventiler i fjor. Men forsatt synes han ikke ventilasjonen er optimal og mener det går for mye tid på skraping.
Etter å ha slitt med dårlig ventilasjon på grunn av vask og desinfeksjon av den pustende himlinga da han fikk MRSA satte Sørhus inn takventiler i fjor. Men forsatt synes han ikke ventilasjonen er optimal og mener det går for mye tid på skraping.

Midt i et landskap som ikke kan beskrives på annet vis enn “mellom bakkar og berg” ligger gården til Jostein Sørhus i Vats, tre kvarter inn i landet fra Haugesund. I 2015 fikk han MRSA inn i fjøset med smågrisen og ble nødt til å sanere.

Men det som i utgangspunktet skulle vært en ganske enkel sanering har hatt en lang hale med problemer som vedvarer fortsatt. Allerede da Sørhus bygde fjøset fikk han beskjed fra levrandøren om at takplatene som brukes til pustende himling ikke skal vaskes med høytrykksspyler.

– Mattilsynet krevde at jeg skulle desinfisere både takplatene nedenfra og desinfisere isolasjonen på oversia. Og selv om selve saneringen gikk fint, jeg har ikke fått tilbake MRSA, så har ikke ventilasjonen fungert skikkelig etterpå. Vi fikk ikke luft gjennom taket etter vask og desinfisering og det var møkkete og utrivelig i fjøset vinteren etterpå, forklarer han.

Men dette oppdaget han ikke skikkelig før etter det hadde gått mer enn tre måneder etter at han hadde satt inn gris igjen og da hadde han ikke lenger krav på økonomisk støtte for å utbedre ventilasjonen. Etter ulike mer og fortrinnsvis mindre vellykkede forsøk på å få den orginale pustende himlinga til å fungere tok Sørhus den store jobben med å ta ut isolasjonen, legge inn plast og sette inn takventiler i fjor.

– Det er en fryktelig jobb å krabbe rundt på knærne i alt støvet for å få få ut gammel isolasjon mellom takstolene, men noe måtte gjøres, det ble alt for mye møkk-skrapin, sier han.

Annonse

Takventilene er satt inn langs midtgangene i rommene siden gjødselarealene er ut mot veggene. Men fortsatt sliter han med å få ventlasjonen til å fungere optimalt og det går fortsatt for mye tid med møkk-skrapa.

– Jeg får ventilasjons-leverandøren på besøk snart og de skal forsøke å justere på ventilasjonen igjen for å se om de får det til å fungere skikkelig. Heldigvis har jeg ikke sett noe på økt fôrforbruk eller lavere tilvekst, sier Sørhus.

Ventilasjonsproblemer til tross has Sørhus dekningsbidrag blant de beste i landet.

Hele saken kan du lese i Norsk Landbruk nummer sju som kommer i posten i dag, 26. april.

Hvis du ikke abonnerer på Norsk Landbruk i dag, kan du kjøpe abonnement her.

Neste artikkel

Variasjon i velferden for norske griser