Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Mye mer krevende å være byggeleder enn jeg trodde

Melkeprodusent Olav Urset Østigård gikk på en smell i sin egen byggeprosess. Nå er han rådgiver for andre som skal bygge, slik at de slipper å gjøre de samme feilene.

Rådgivende bonde: Olav Urset Østigard kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å ha gode, skriftlige kontrakter med tidsfrister.

I 2014 skulle Olav Urset Østigård bygge om det gamle båsfjøset sitt til løsdriftsfjøs for 37 melkekyr med fullt påsett. Han skulle også bygge nye plansiloer. Fordi han selv hadde tegna fjøset og vært I-mek-selger i flere år, følte han seg kompetent nok til å være byggeleder selv. Han fant imidlertid fort ut at det var mer krevende enn han hadde sett for seg.

SKEIV MAKTBALANSE

– Man må huske på at de man møter på den andre siden av forhandlingsbordet, er profesjonelle aktører som kanskje skriver kontrakter flere ganger i måneden. De vet akkurat hva de skal skrive for å kunne fraskrive seg mest mulig ansvar og ha ryggen fri hvis noe skjer. Det kan være vel investerte penger å få med seg noen som vet hva en kontrakt bør inneholde fra bondens side, sier melkeprodusenten.

Selv hadde han ikke noen skriftlig avtale på grunnarbeidet. Heldigvis fikk han med seg en som hadde erfaring på området på resten av avtalene.

– Entreprenøren sa det ville koste rundt 450 000 kroner og maks en halv million kroner. Ett år etter at prosjektet var ferdig, sendte han regning på rundt én million kroner. Så lenge man ikke har ting skriftlig, kommer man ingen vei, verken i diskusjoner eller i rettsapparatet, sier gårdbrukeren.

Han tror mange gårdbrukere er både optimistiske og tillitsfulle av natur, men at det er lurt å ikke stole for mye på folk, for det finnes folk som lyver uten å lee på et øyenbryn.

VIKTIG MED GODE TEGNINGER

Etter sin egen byggesmell har Olav fått jobb som konsulent i Rådhuset Vingelen. Nå leier han seg ut som byggeleder for andre bønder som skal bygge fjøs. Oppgaven hans er å hjelpe folk å unngå de samme tabbene som han selv gjorde. Han lager framdriftsplaner, skriver kontrakter, henter inn tilbud fra entreprenører og avholder byggemøter. Rådhuset Vingelen har også ansatt egen sivilingeniør på bygg, som lager byggetegninger og dimensjonerer bygg.

Annonse

– Mange har bare plantegninger når de går til en entreprenør for å innhente tilbud, men da kan man få seg mange overraskelser i etterkant. Hvis man allerede i tegningen man leverer fra seg, har tatt høyde for hvor tjukk grunnmuren skal være, hvor mye armering som trengs i bæringa, hvor tjukke søylene skal være og hvor store dragerne og tak­stolene skal være, har man i hvert fall regna på det samme utgangspunktet, sier Urset Østigård.

Han har erfart at det er lettere å være streng mot håndverkere og entreprenører når man er uavhengig tredjepart, og at han i dag stiller spørsmål han ikke tenkte på da han selv bygde. Det er stor etterspørsel etter tjenestene deres, og han har allerede ti fjøs­prosjekter å følge opp i 2017.

IKKE GLEM TIDSFRISTER

Noe av det Urset Østigård lærte i sin egen byggeprosess, er at man må nedfelle tidsfrister i alle kontrakter og ha alt skriftlig.

– Har man eksempelvis planlagt at dyra skal kunne gå rett inn i nytt fjøs når beite­sesongen er over, er det veldig utfordrende og dyrt hvis bygget ikke er ferdig. Forsinkelser som kan gå ut over produksjonsresultatene, blir fort veldig dyre, og da er det viktig å avklare hvem som skal dekke denne forsinkelsen, sier rådgiveren.

– Nå som jeg møter de samme entreprenørene om og om igjen, har de større insentiver til å gjøre en god jobb, slik at jeg kan anbefale dem videre. Ved å ansette en profesjonell byggeleder utenfra, blir maktforhold, kunnskapen og erfaringen jevnere fordelt mellom partene. I og med at de fleste bønder ikke har bygget så veldig mange fjøs før de setter i gang, kan det være lett for profesjonelle aktører å utnytte dette til sin fordel, sier melkeprodusenten. �

Neste artikkel

Billig løsdrift for lite melkebruk