Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

N2 Applied vinner innovasjonspris

I konkurranse med over 800 bedrifter fra 30 land i Europa henter gjødselselskapet N2 Applied 150 millioner kroner fra den europeiske innovasjonskonkurransen EIC Accelerator.

Foto: N2 Applied
Foto: N2 Applied

Asker-bedriften har laget et system som pumper nitrogen fra lufta inn i husdyrgjødsel, i en form som er mulig å ta opp for plantene i åkeren. I tillegg sørger prosessen for at nitrogenet som er i møkka, får en form som ikke fordamper til atmosfæren, slik at nitrogentapet blir redusert til et minimum.

Maskinen som gjør dette mulig benytter seg av elektrisitet og plasseres i en container mellom fjøset og møkkakummen. På veien til kummen blir nitrogen fra lufta pumpa inn i gjødsla, slik at møkka får et nitrogeninnhold som er omtrent dobbelt så stort som det var i utgangspunktet. I tillegg sørger prosessen som oppstår for at nitrogenet som er i møkka får en får en form som ikke fordamper til atmosfæren, slik at nitrogen-tapet blir redusert til et minimum. I ubehandla gjødsel forsvinner nemlig en andel av nitrogenet før plantene kan utnytte det.

Annonse

Nå anerkjennes oppfinnelsen med en stor pengepremie i den europeiske innovasjonskonkurransen EIC Accelerator. N2 Applied får 150 millioner kroner i egenkapital, skriver NTB.

– Denne anerkjennelsen er nok et tegn på hvor unik og kraftfull teknologien vår er. Framover blir det viktigere å produsere mat med mindre utslipp, og vår løsning passer godt inn i de målene verden har satt seg. Vi skal nå kommersialisere teknologien, og dette gir oss virkelig god kraft og fart framover, sier Carl Hansson, administrerende direktør i N2 Applied, til NTB.

Neste artikkel

Debioprisen til de Haes gartneri