Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå kan du teste om fôret er forgiftet av mykotoksiner

De færreste vet at fôret kan være giftig, mener Per Laustsen.

Per Laustsen med en ferdigfrankert eske som brukes til å sende inn prøver av korn til analyse av mykotoksiner. Foto: Dag Idar Jøsang
Per Laustsen med en ferdigfrankert eske som brukes til å sende inn prøver av korn til analyse av mykotoksiner. Foto: Dag Idar Jøsang

For 2600 kan du teste grovfôr eller korn for 45 ulike toksiner, og få en helhetlig vurdering om du bør sette i verk tiltak for å unngå at dyra blir syke.

– Det er ikke alle toksinene som er like giftige, så vi vekter dem og gir bonden en vurdering etter et trafikklyssystem. Er resultatet grønt er alt i orden, er den gul må man overvåke og vurdere å sette inn tiltak og er resultatet rødt må man sette i verk tiltak umiddelbart. Analysen brukes på både grovfôr, hvete, havre, bygg og åkerbønner, sier Per Laustsen, som er administrerende direktør Alltech i Skandinavia.

De to siste årene har Alltech analysene blitt vanlige i både Danmark og Finland. Akkurat som i store deler av Norge hadde finske storfebønder et vått og vanskelig grovfôrår i 2017. Fôranalysene har vist store problemer med mykotoksiner i grovfôret.

– Da jeg først kom til Finland sa alle at de aldri hadde hatt problemer med mykotoksiner, men problemet var at de ikke visste hva de skulle se etter. at leddene kunne hovne litt opp og at avdråtten kunne falle med en liter eller tre var normalt. Det hadde vært slik i alle år. Men analysen viste at mange hadde mye mykotoksiner i fôret, forteller han.

Mykotoksiner er giftstoffer som produseres av muggsopp, og kan vokse i både korn, gras, poteter, epler og andre fôrråverer. Når det oppstår varmgang i fôret er det toksiner som utvikler seg.

Annonse

– For å unngå mykotoksiner i fôret er det en ting som gjelder: Management, management og atter management. Alt det vi lærte om grovfôrproduksjon på landbruksskolen, men som vi har glemt. Kornet må tørkes så raskt som mulig, og senest innen seks dager etter høsting. Graset må pakkes skikkelig i siloen og rundballene må være kompakte og lufttette.

Utfordringen for storfe- og sauebønder i Norge er den samme som i Finland: Klimaet gjør at de fleste bare dyrker gras som grovfôr, og når det er det man har så er det det man må bruke. Hvilke løsninger Alltech da anbefaler kan du lese mer om i Norsk Landbruk senere i vinter.

I Danmark er det vanlig at dyrleger har Alltech sitt prøvekit med seg i bilen til en hver tid. Prøvekitet består ganske enkelt av en ferdigfrankert eske med en pose med ziplås oppi. Posen fylles med korn fra fôrbrettet eller trauet, legges i eska og postes. Resultatet får man innen ti dager.

– Å ta prøver av ensilasje er litt mer komplisert. De må vakuumpakkes, så det vil vi gjerne gjøre selv, sier Per Laustsen.

Neste artikkel

- Destruksjon kan ikke brukes som straff