Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå melker norske holsteinkyr i snitt over 10 tonn

Rekordavdrått og valg av Knut Johan Singstad som ny leder skapte god stemning på Norsk Holsteins årsmøte i helga.

Ny leder: Knut Johan Singstad ble valgt til ny leder i Norsk Holstein i helga. Han overtok en rein NRF-besetning i 2009, men får stadig flere svarte og hvite kyr i fjøset. Foto: Camilla Mellemstrand
Ny leder: Knut Johan Singstad ble valgt til ny leder i Norsk Holstein i helga. Han overtok en rein NRF-besetning i 2009, men får stadig flere svarte og hvite kyr i fjøset. Foto: Camilla Mellemstrand

Holsteinprodusentene hadde mye å glede seg over da de møttes til årsmøte på Utstein kloster i Rogaland denne helga.

Rasestatistikken fra Kukontrollen viser at den gjennomsnittlige holsteinkua i Norge i 2018 produserte 10 014 kilo energikorrigert melk.

Den gjennomsnittlige NRF-kua produserte til sammenlikning 8349 kilo energikorrigert melk.

– Det vil jeg si er en viktig milepæl, sier Knut Johan Singstad, som ble valgt til ny leder i organisasjonen etter at Kristian Skrettingland valgte å trekke seg tilbake.

Fra NRF til holstein

Knut Johan Singstad overtok en rein NRF besetning i 2009, men har sakte, men sikkert inseminert seg over til en besetning med mer holsteinblod. I dag bruker han konsekvent kjønnsseparert holsteinsæd på de beste melkekyrne og kjøttfe på de han ikke ønsker å avle videre på.

Annonse

– Jeg har valgt denne strategien fordi jeg er veldig fornøyd med holsteinkua. Hun melker bra, er holdbar og det er generelt lite problemer. Kyrne fungerer godt i et robotsystem, sier Singstad.

Enklere logistikk

Han er glad for at apparatet rundt holsteinkua stadig blir bedre.

– At Tines avlsrådgivere nå også tilbyr rådgiving på holstein er veldig bra. I tillegg har vi flere private avlsrådgivere og flere selskaper som tilbyr semin. Livet er blitt enklere for bønder som ønsker å prøve holstein, sier Singstad.

Færre fordommer

Han opplever at det er mindre fordommer rettet mot holstein i dag enn tidligere.

– Jeg opplever at mange er nysgjerrige. Resultatene fra avdråttstoppen taler også for seg selv, sier Singstad.

I tillegg til å være leder i Norsk Holstein, representerer Singstad Krf i kommunestyret. Han har fire dager igjen som styremedlem i Sør-Trøndelag bondelag, men tar ikke en ny periode her.

Neste artikkel

Går i bresjen for høyere norskandel