Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå spiser grisen trær

Prøver ut kraftfôr med gran, tang og tare på NMBU.

Denne karen må nøye seg med et høystrå, men kanskje kan alle norske smågriser om noen år spise norsk gran. Foto: Marit Glærum.
Denne karen må nøye seg med et høystrå, men kanskje kan alle norske smågriser om noen år spise norsk gran. Foto: Marit Glærum.

På forskningssenteret Foods of Norway på Ås jobber forskere og næringsaktører sammen blant annet for å utvikle nye fôrråvarer og forbedre fôrutnyttelsen hos norske produksjonsdyr. I flere av prosjektene er fokuset å utnytte norske råvarer til fordel for importerte proteinkilder i kraftfôr.

-Vi er i en unik posisjon med store mengder fornybare ressurser fra skogen vår. Med ny teknologi kan vi konvertere disse til fôr, skriver de på sidene sine.

Les også: Grasprotein kan fungere til gris.

SELVFORSYNING

I dette fôrprosjektet kuttes grantrærne til flis og cellulosen gjøres om til sukker som går gjennom en bioreaktor. Fra reaktoren tar forskerne ut gjær som utgjør proteinet i kraftfôret. Den tørkes og blandes med blant annet korn og mineraler før den blir pelletert.

- Her kan vi med bruk av fornybar biomasse som trær være selvforsynte når det gjelder proteinrike råvarer til gris og fisk. Det har store miljøeffekter. Da blir vi mindre avhengig av den sårbare importen av soya fra Brasil, sier Margareth Øverland, som er professor i husdyrernæring og senterdirektør for Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), Foods of Norway, til NRK.

Annonse

Hun bekrefter også at grisen både ser ut til å synes granfôret er smakelig og de vokser også godt.

LES OGSÅ: Vil bedre purkenes klauvhelse.

LES OGSÅ: Rundballer gir minst fôrspill.

Neste artikkel

Går i bresjen for høyere norskandel