Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norges helligste og heldigste ku?

Dagros (13) er stammor til hele ammekuflokken.

– Jeg har forsiktig ymtet frampå om at Dagros begynner å bli gammel og kanskje bør slaktes for at vi skal få penger for henne, men da har jeg fått klar beskjed om at det er skilsmissegrunn, forteller Ole Morten Houmb og ler.

– Det stemmer. Da blir det skilsmisse, sier Helena Houmb på klingende brumunddøl og myseblunker til ektemannen gjennom 13 år.

Uten melk i spenene

Helena har vokst opp i 6. etasje i en boligblokk midt i Praha, men følte seg ikke hjemme før hun kom til Brumunddal som 19-åring. Dagros fikk hun i bryllupsgave av Ole Morten, og nå venter Dagros sin 10. kalv rundt årsskiftet. Det gjør hun på tross av at hun sannsyligvis ikke har en eneste spene som fungerer. Kalven blir flaskekalv, for kua er hellig.

Les også: Fortsatt rom for økt storfekjøttproduksjon

– Da hun hadde kalv sist var det melk i en spene, men jeg tror ikke den fungerer nå. Vi har to døtre etter Dagros, men de siste årene har hun bare fått oksekalver, så nå håper vi at hun får en kvigekalv igjen, sier Helena.

Historien om Dagros begynner den 18. august 2004. Mor var NRF, mens far var simmental. Egentlig var tanken at hun skulle bli melkeku som alle de andre kyrne på Houmb, og det var hun også. Dagros melket to laktasjoner før hun ble stammor til en ammekubesetning som møysommelig har blitt bygget opp til å telle 20 kyr.

Les også: Angus i biffring skal beite Sørlandet

– I den andre laktasjonen var hun oppe i 45 liter melk om dagen, men jeg hadde lyst på flere dyr med hvitt hode og derfor ble hun inseminert med simmental, forteller hun.

For kosete til å bli avlsokse

Etter den første oksekalven fikk Dagros Daisy og Dolly, men senere har det bare fulgt oksekalver. Den siste kalven fikk navnet David, og planen var at den skulle bli avlsokse. Det ble det ingenting av, og årsaken var at den rett og slett var for snill og kosete.

– Vi var redde for at den skulle oppsøke og skremme bærplukkere. Den var så kjælen at den oppsøkte folk for å få kos.

En ku har blitt til 20, og alle er etterkommere etter Dagros, Daisy og Dolly. Foto: Privat

Kjærligheten og tålmodigheten har gjort at Dagros har fått lov til å bli gammel. Da det for seks år siden ble oppdaget at hun hadde en cyste var dyrlegen rask med å konstatere at det snart ville bli pølser av henne. Da fikk han klar beskjed.

Les også: Nesebrikke kan gi mer skånsom avvenning

– Det blir det itte! Nå får du se til å behandle Dagros, ellers blir det skilsmisse på Houmb!, forteller Helene.

Annonse

– Og hver gang inseminøren kommer for å inseminere slår han fast at: «Nei, så ble det ikke skilsmisse i år heller, Ole Morten», forteller han.

– Inseminøren har også fortalt at han aldri har opplevd noen bli så glad etter en drektighetskontroll. Jeg sprang rundt og ropte yes, yes, yes!, sier Helena og ler godt av seg selv.

Stein i skoen

Dårlig beinhelse er den andre lidelsen som har truet helsa til Dagros. En ekstra behandling av klauvskjæreren var siste håp.

Les også: Ber inseminøren nekte å inseminere

– Hun fant en inngrodd stein i den ene klauven og ble helt frisk. Det siste året har Dagros vært friskere enn på lenge, forteller ekteparet fra Brumunddal.

Selv om flokken ble litt urolig av å ha en fotograf flyende rundt med kamera demonstrerer Dagros villig sin stoiske ro når Helena klatrer opp på ryggen og poserer i både ridestilling og liggende på ryggen. For Dagros er riktig nok kraftfôrbøtta mer interessant enn det å bli tatt bilde av, men hun vet at hun skal stå dønn i ro. Det gjør hun også når sjelevennen reiser seg opp og står på ryggen, omtrent som Kate Winslett gjorde sammen med Lenardo DiCaprio i Titanic.

Å bli klatret og klyvd på under måltidet spiller ingen rolle. Foto: Privat

Og som kommentar til antakelsen om at Dagros har fått mye kos og stell gjennom livet, kan de begge bekrefte det.

– Hun har fått mye kos og stell, ja, sier Ole Morten med en humrende latter som sier alt.

Les også: Ønsker mentorordning for nye ammekubønder

Det betyr ikke nødvendigvis at Dagros alltid er lett å ha med å gjøre. Den gamle dama kan være både egen og sta.

– Vil hun ikke så vil hun ikke. Da kan hun bli stående og sperre døra en halv dag og å rikke på seg, forteller han.

Dyr i ny næring

De rolige dyrene er ikke lenger bare kos og hobby. Flokken har vokst til 20 kyr og blitt en viktig næring på gården som ligger med praktfull utsikt sørover mot Brumunddal og Mjøsa. Kanskje vil dyra også bli med å legge grunnlaget for en ny tilleggsnæring på gården. Om litt blir familien Houmb besøkshjem for barn hver tredje helg, og de vurderer også om de skal utvikle noe innenfor «Inn på tunet». Helena har erfaring fra å jobbe med barn som ikke passer til å ta mot all lærdom i klasserommet

Dagros var bryllupsgaven fra Ole Morten til Helena da de giftet seg i 2004. Foto: Dag Idar Jøsang

– Jeg har hatt med barn hjem på gården og sett at de kan snu helt om. De som har vanskelig for å sitte rolig på stolen blir ofte helt rolige når de er sammen med dyr. På skolen kan jeg være veldig bestemt og streng, men når barna er med på gården er det ikke nødvendig å være streng, forteller hun.

Neste artikkel

Angus i biffring skal beite Sørlandet