Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nortura innfører store trekk på store horn

Norsk Highland Cattle-forening er skuffet over transporttrekk på 1000 kroner per dyr.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Med virkning fra 3. februar 2020 innfører Nortura et trekk ved inntransport av storfe med lange og store horn, med 1000 kroner per dyr. Dette kommer frem i en sak på Norturas medlemssider.

Årsaken til trekket handler om potensialet for skade av dyr og dyrebilsjåfører ved inntransport.

– Til tross for at våre dyktige dyrebilsjåfører har god erfaring med å håndtere storfe, har Nortura hatt alvorlige ulykker. Det har ved flere av anleggene vært personskader/ulykker der hornete dyr var involvert, skriver Nortura på sine medlemssider.

Det skal også være snakk om tilfeller der dyr har skadet hverandre under transport, ifølge Nortura.

Skal transporteres adskilt

Trekket er ment for å dekke de ekstra kostnadene med inntransport, der dyr med lange og spisse horn må transporteres atskilt fra andre dyr med lange og spisse horn.

Dette vil kunne ramme produsenter av rasen Skotsk Høylandsfe og Telemarksfe.

Kan forvente 10-12 prosent innteksreduksjon

Leder Peter C. A. Köller i Norsk Highland Cattle-forening er kjent med problematikken rundt inntransport, og har selv vært med på å utforme Animalias veileder om transportegnethet.

Annonse

Han er imidlertid skuffet over at Nortura nå innfører et trekk som går utover produsenter av høylandsfe.

– Dette trekket kan bety mellom 10-20 prosents inntektsreduksjon, avhengig av vekt og kvalitet på slaktet, sier Köller til Norsk Landbruk.

Mer har han ikke lyst til å si, før foreningen har behandlet saken i styret, i starten av februar.

– Men det jeg vet er at dette kommer til å bli et av hovedarbeidsfeltene våren inn i 2020, sier Köller til Norsk Landbruk.

- 1000 kroner blir for mye

Heller ikke Landslaget for Telemarksfe er særlig hissig til å uttale seg i saken. Spesielt siden de ikke vet hvordan reglene vil slå ut for den utrydningstrua telemarkskua.

Telemarkskua nevnt som en utfordring, hvis den er dominant og hevder rang.

– Og hvem er det som skal bestemme om kua er dominant eller ikke. Dette må vi få klarhet i, før vi sier noe særlig mer, sier leder Sigbjørn Haslemo i Landslaget for Telemarksfe.

– Vi har stor forståelse for at det kan være utfordringer med inntransport av dyr med store horn. Men 1000 kroner per dyr blir for mye. Da må vi eventuelt se om vi finner en måte å bli kompensert for dette, sier Haslemo til Norsk Landbruk.

Neste artikkel

Han lar fjøset markedsføre kjøttet