Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyttårsforsetter i drifta

Nytt år bringer også nye muligheter for gårdsdrifta. Ved å ta bevisste valg og planlegge produksjonen godt, kan 2020 bli året der alt klaffer.

Jula er tida for å sette seg nye mål for året som kommer. Illustrasjonsfoto: Kristin Bergo
Jula er tida for å sette seg nye mål for året som kommer. Illustrasjonsfoto: Kristin Bergo

Årets siste fjøsstell er snart overstått, og mange har nok gjort seg noen tanker om hva som kan forbedres i arbeidshverdagen til neste år. Vi har snakket med fire produsenter på Storfe 2019, om hvilke nyttårsforsetter de har på gården.

– Hvilke mål har du for drifta i 2020?

Hans Johan Grjotheim og Kim Viggo Weiby fra Fet, Enebakkneset. Driver med Tyroler ammeku og okser. Har ca 27 mordyr.

Hans Johan Grjotheim og Kim Viggo Weiby. Foto: Kristin Bergo
Hans Johan Grjotheim og Kim Viggo Weiby. Foto: Kristin Bergo

- Målet er å klare å høste alt grovfôret selv. Hittil har vi slått det selv, men leid inn andre til å gjøre resten av jobben. Vi ønsker også å få til bedre grovfôr av ulik kvalitet, slik at vi kan ha oksefôr med godt energi- og proteininnhold. Vi satser mot 30 prosent tørrstoff og fôr til okser med 0,90 FeM per kg tørrstoff.

Poenget er å kunne redusere kraftfôrbruken.

I tillegg ønsker vi å prøve ut ensileringsmidler. Siden vi har leid inn en del hjelp i slåtten, har vi ikke hatt mulighet til å bruke det, og derfor har vi hatt litt problemer med mugg i fôret.

Vi planlegger å teste ut litt forskjellige syre- og saltbaserte ensileringsmidler.

Vi har også mål om å være en aktiv avlsbesetning på Tyroler gråfe. Oksene er enda litt for unge, men vi skal veie dem snart, og da håper vi at vi har noen gode som kan avles på.

Erling Gjessing fra Sande i Vestfold. Melkeprodusent med 400 tonn kvote.

Annonse
Erling Gjessing. Foto: Kristin Bergo
Erling Gjessing. Foto: Kristin Bergo

- Løpet for neste år er allerede lagt. Jeg holder på å bygge ny plantørke til korn og frø, med trematerialer fra egen skog. Den nye tørka vil øke kapasiteten med 300 tonn.

Jeg har egentlig aldri vært noe god på nyttårsforsetter, men det er viktig å ta små skritt, og ikke prøve på for mye nytt på en gang. Jeg er litt innpå tanken om faste kjørespor, fordi man tydelig kan se at det kommer lite vekst i spora.

Alf Solberg, fra Andebu i Vestfold. Driver med slaktegris og ammeku.

Alf Solberg. Foto: Kristin Bergo
Alf Solberg. Foto: Kristin Bergo

- Etter messa har jeg blitt enda mer inspirert til å reise hjem og begynne med veiing av kalver. Jeg har tenkt litt på det siden 2016, men ble enda mer sikker nå. Planen er å måle fødselsvekt, vekt ved 200 dager og årsvekt på kvigene, for å klare å ta vare på de beste dyra og jobbe mot å få en bedre besetning med høyere avvenningsverdier på mordyr.

Hensikten er å få bedre økonomi i drifta, og bli flinkere til å tjene penger.

Øyvind Froknestad fra Løten i Hedmark. Økologisk melk- og kjøttprodusent med kvote på 90 tonn og 6 mordyr.

Øyvind Froknestad. Foto: Kristin Bergo
Øyvind Froknestad. Foto: Kristin Bergo

- Jeg ønsker å ha fokus på grovfôrproduksjonen, og få til å lage et eget fôr til melkeku og et annet til sinku. Hadde planlagt dette i 2019 også, men det gikk ikke helt som planlagt på grunn av været. Jeg klarte å få til middels kvalitet på grovfôret i år, med energi på mellom 0,83 og 0,86 FeM per kg tørrstoff. Til neste sesong er planen å ha enda mer fokus på slåttetidspunktet på melkekufôret, og heller slå en uke for tidlig enn å risikere at det blir stående for lenge på grunn av regn. Hensikten er å få bedre økonomi i melkeproduksjonen med større grovfôrandel, siden økologisk kraftfôr er så dyrt.

Jeg har også planer om å fokusere på å få kalv i kua. Det var litt for mange tomme dyr i år, så jeg må kjøpe 3 til 4 kviger. Med 20 kalvinger i året er det altfor stor andel. Siden vi er ferske som produsenter tar vi det på læringskontoen, man kan ikke forvente at alt skal klaffe det første året.

PS: Vi i redaksjonen ønsker alle våre lesere et riktig godt nytt år!

Neste artikkel

Styrelederen