Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ønsker flere prøver av villsvin

For å få bedre oversikt over helsa til villsvin, øker Mattilsynet nå godtgjørelsen for innsending av prøver og rapportering av syke eller døde dyr.

IKKE HJEMME: Villsvin hører ikke naturlig hjemme i Norge, og kan bidra til å spre smittsomme sykdommer. Foto: Shutterstock
IKKE HJEMME: Villsvin hører ikke naturlig hjemme i Norge, og kan bidra til å spre smittsomme sykdommer. Foto: Shutterstock

Som et av tiltakene i Handlingsplan mot villsvin innførte Mattilsynet godtgjørelse for innsending av prøver fra felte villsvin og for tips om syke, skadde eller selvdøde villsvin fra juli 2020, skriver de i en pressemelding.

Nå øker de godtgjørelsen, i håp om at flere vil ta seg bryet med å sende inn prøver.

– Vi håper med dette at flere feller villsvin og sender inn prøver fra disse til Helseovervåkingsprogrammet, og at flere melder fra til oss dersom de ser syke eller døde villsvin. Vi ønsker også meldinger om villsvin som er påkjørt, sier fagdirektør Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

Annonse

Tiltaket med rapportering og innsending av prøver, er satt i verk for å få oversikt over helstetilstanden til norske villsvin, og for å hindre spredningen av smittsomme sykdommer. Hittil er det ikke funnet alvorlige sykdommer eller trikiner på villsvin i Norge, men det var tilfeller med salmonella i 2021, melder Mattilsynet.

Hvis du sender inn prøver av hanndyr får du nå 1000 kroner per individ, mens satsen er 2500 kroner per hunndyr. Du kan også få gratis undersøkelse av trikiner på prøvene. Tipser du om døde, skadde eller syke villsvin kan du få belønning på 3000 kroner, dersom tipset fører til at Mattilsynet får tatt prøve.

Neste artikkel

– Vi etterlyste en mer pragmatisk holdning