Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ønsker mer økomelk, men på rett sted

Melka fra 90 av landets 270 økoprodusenter selges som konvensjonell fordi gårdene ligger på "feil sted". Nå vil Tine ha flere økologiske melkeprodusenter i Røros-området.

I 2016 presenterte Tine optimistiske prognoser på vegne av økomelka, hvor det ble forventet en vekst fra 50 millioner og opp mot 100 millioner liter i løpet av fem-seks år.

Denne veksten ser ikke ut til å komme.

– Volumet for øko-melk er stabilt, sier direktør i Tine Råvare, Eivind Kjuus.

Røros-meieriet vokser

På tross av dette ønsker Tine flere økomelkprodusenter, gitt at de ligger på rett sted. Rett sted i denne sammenhengen betyr fjellregionen rundt Røros.

Annonse

– Dette er av hensyn til transporten av melka. Kortreist melk er bra for miljøet og gir lavere kostnader for kunden, som i dette tilfellet er Røros-meieriet, sier Kjuus.

Selv om det totale volumet i økomelksegmentet er stabilt, er det en kamp mellom Tine og Rorøs-meieriet og det ser ut til at Rorøs-meieriet fortsetter å vokse.

Trenger buffer

Basert på prognosene satte Tine i fjor i verk en rekrutteringskampanje for å få nye øko-produsenter langs aksen Oslo-Trondheim med særlig vekt på fjellregionen.

Resultatet ble sju-åtte nye produsenter.

– Vi ønsker oss enda noen flere produsenter for å ha en buffer knyttet til en forventet vekst hos Røros-meieriet på to-tre millioner liter fram mot 2023, sier Kjuus.

Neste artikkel

Økologisk er verre for klimaet