Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: På jobb med norgesmesteren

- Jeg ble tipset om det første klippekurset av søstra mi som gikk på videregående der kurset skulle arrangeres. Jeg hadde jobbet litt med sau før, og tenkte at det kunne være artig å prøve noe nytt, forteller hun.

Kurset ga henne en god opplevelse, selv om det å klippe sau kanskje var tyngre og mer utfordrende enn hun hadde tenkt.

“Det å lære seg å klippe sau er nesten som å lære seg å danse med en partner som slettes ikke vil danse”, uttalte saueklippeinstruktør Tor-Arne Olsen til Namdalsavisa i 2015.

Undertegnede var og rimelig blank på temaet før jeg møtte Anne-Lise i fjøset hos Harald Aasen i Ålen. Første tegn på at det er litt mer enn ei enkel klippemaskin som skal til, er utstyret som skal bæres inn fra pickupen. Som profesjonelle klippere flest, klipper Anne-Lise med ei hengemaskin.

Annonse

- Maskinen har en separat motorenhet. Den er koblet via et stag til det mekaniske håndstykket, forklarer hun.

Motoren skal plasseres hengende over klippeplassen. Den ferske norgesmesteren bruker en varm beskyttelse over korsryggen og fottøy som er spesielt utviklet for klipping av sau.

- Jeg blir ganske fort svett og varm når jeg jobber. I mange sauefjøs er det kaldt og trekkfullt derfor er det godt å ha et ullbelte som varmer litt ekstra i korsryggen. Vi står i en ganske utsatt posisjon med ryggen bøyd. Det er føttene og beina mine som gjør jobben med å flytte sauen mens jeg klipper, derfor har jeg noe som ser ut som skinntøfler på beina. De gjør det enkelt å følge sauens bevegelser, utdyper hun.

Ble du nysgjerrig på mer info om Anne-Lises klippehverdag?

Det får du i Norsk Landbruk nr 3 som er ute NÅ!

Neste artikkel

Husdyrhospitalet som ligger midt i byen