Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Pels-avvikling kan bryte med rettsprinsipper

Oppdretterne hadde en rettsbeskyttet forventning om å få fortsette

På oppdrag fra Norges Pelsdyralslag har høyesterettsadvokat, grunnlovsekspert og tidligere sivilombudsmann Arne Fliflet, laget et notat på de rettslige konsekvensene av vedtaket om å avvikle pelsdyrnæringa. Han mener avviklingen av pelsdyrnæringa bryter med Stortingets klare mål og vilje på grunn, og det bryter med prinsippet om åpenhet og reell offentlig debatt.

Problemet for den blåblå regjeringen er Stortingets vedtak i januar 2017 om “bærekraftig utvikling” av pelsdyrnæringa.

– Kjernen i denne saken er at det var en lang prosess hvor man vurderte om pelsdyrnæringa skulle fortsette. Men så avtaler partene i regjeringsforhandlingene at næringa skal avvikles, noe som reiser rettslige spørsmål, sier Fliflet til Dagens Næringsliv.

Han mener Stortingets ja til oppdretterne i 2017 gir dem en rettsbeskyttet forventing om å få fortsette med næringa.

Annonse

– To regjeringer har lagt til grunn at utredningen og behandlingen av pelsdyrnæringens fremtid tok sikte på «å bidra til forutsigbarhet». I dette perspektivet taler gode grunner for at stortingsvedtaket av 10. januar 2017 har gitt pelsdyrbøndende en beskyttet posisjonen i inneværende stortingsperiode, skriver Fliflet i notatet.

At næringa blir vedtatt nedlagt bak lukkede dører i en regjeringsforhandlinger heller ikke helt uproblematisk all den tid det har foregått en årelang demokratisk og åpen debatt om næringas framtid.

– Dersom regjeringen nå, i strid med Stortingets vedtak, ønsker å legge til grunn at pelsdyrnæringen skal avvikles, bør det for det første skje etter en ny åpen og demokratisk prosess. I alle fall bør det stå fast i denne stortingsperioden at næringen får fortsette basert på Stortingets vedtak om «bærekraftig utvikling», skriver Fliflet.

Les også: Livet på vent igjen

Neste artikkel

– Blir jobben min forbudt, må jeg trolig flytte til byen