Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Perfekt timing på utkjøp

Purkene flytter ut og kalvene flytter inn på loftet på Bratten Store.

Snart tar Sigurd Raknerud kalvene med seg en etasje opp, slik at han får bedre plass til sykebinge og kalvingsbinge i melkefjøset. Foto: Dag Idar Jøsang
Snart tar Sigurd Raknerud kalvene med seg en etasje opp, slik at han får bedre plass til sykebinge og kalvingsbinge i melkefjøset. Foto: Dag Idar Jøsang

Da Sigurd Raknerud bestemte seg for å kjøpe mer kvote og investere i melkerobot var han avhengig av å flytte ungdyr og sinkyr ut av melkefjøset. Han hadde tegningene til et nytt bygg klare da meldingen om at svinenæringa ville tilby en utkjøpsordning for smågrisprodusenter.

I andre etasje i fjøset fra 1998 hadde 34-åringen 43 purker. Et tilbud på 16 000 kroner per purke var ikke mulig å si nei til når kalver og ungdyr kunne flytte en etasje opp når alternativet var å bygge nytt ungdyrfjøs.

– Jeg fikk registrert interessen for å selge grisene på nettsida til omsetningsrådet to minutter etter at de åpnet for registrering, forteller Sigurd Raknerud med et smil.

Denne uka blir de siste smågrisene hentet. Da blir også svineproduksjon et tilbakelagt kapittel på Bratten Store gård. Et av avtalevilkårene er at gården ikke kan drive med gris igjen før det har gått minst sju år.

– Det ville ikke skjedd uten tilbudet om utkjøp. Da ville jeg fortsatt med gris, forteller han.

Annonse

Men nå blir det ombygging fra purker og smågris til kalver og ungdyr. Bygget er for smalt til tre liggebåsrekker, så det blir ekstra romslig og god plass til ungdyra.

Når alt er på plass i andreetasjen kan Raknerud også gjøre ferdig melkefjøset. Der skal de gamle kalvebingene bygges om til kalvings- og sykebinge. Bingene ligger ved utgangen fra roboten, slik at kyrne kan styres inn i bingene rett fra roboten.

– Sinkyrne skal vi ha for seg selv i det gamle fjøset, forteller Sigurd Raknerud.

Økomelkbonden på Bratten gård i Brumunddal var den første i Norge som fikk installert en Lely A5. I Norsk Landbruk nummer 15 får du lese hvilke erfaringer Sigurd Raknerud har gjort seg etter vel et år med den nyeste generasjonen melkerobot fra Lely.

Om du ikke er abonnent kan du kjøpe abonnement her.

Neste artikkel

Hold laktasjonen i gang i sommer