Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

PigBrother i gang hos Norsvin

Overvåker aktiviteten for å bedre dyrevelferden.

Adferd: Gjennom prosjektet PigBrother kan adferd bli en egenskap som kan inkluderes i avlsmålet for norske griser. Foto: Bethi Dirdal Jåtun
Adferd: Gjennom prosjektet PigBrother kan adferd bli en egenskap som kan inkluderes i avlsmålet for norske griser. Foto: Bethi Dirdal Jåtun

I forskningsprosjektet «PigBrother» skal råner overvåkes 24 timer i døgnet for at avlsforskerne skal få vite mer om grisens oppførsel i bingen, skriver landbruk.no.

– Vi har satt i gang prosjektet fordi vi vil innhente informasjon om aktivitet og adferd i grisebingen, for å bruke det videre inn i avlsarbeidet og dermed bedre dyrevelferden hos den norske grisen, sier forsker i Norsvin, Øyvind Nordbø.

Overvåkinga skal gi en større oversikt over hvordan grisene beveger seg, hvordan de ligger og hvor de går.

– I tillegg ønsker vi å finne ut hvordan de ulike individene fungerer sosialt. Dersom noe av denne oppførselen er arvelig, bør vi være i stand til å avle fram ønsket adferd og på den måten øke dyrevelferden gjennom avlsarbeidet vårt videre, forklarer Nordbø.

Det er på teststasjonen Delta at råner skal filmes og registreres hele døgnet. Mellom 3 000 og 3 500 råner er innom Delta i året.

Annonse

– Rånene bor her fra de er cirka 30 kilo. Vi måler hvor mye de spiser og hvordan de legger på seg, de blir scannet og vi ser på sammensetninga av grisen. Og så ser vi nå på hvordan de oppfører seg i bingen. De som er best, blir med videre i avlsarbeidet, forklarer forskeren.

Avlsforsker: Øyvind Nordbø i Norsvin Foto: Svineportalen.no
Avlsforsker: Øyvind Nordbø i Norsvin Foto: Svineportalen.no

I første omgang skal Norsvin spore grisen.

– Vi skal finne ut hvor den er til enhver tid. Deretter skal vi knytte aktivitet til det enkelte individet, sier Nordbø.

– Hvis vi ser individer med unormal adferd, kan det si noe om hvilken helsetilstand grisen er i. Det kan vi registrere og koble opp mot helseegenskaper vi ønsker å avle på, forklarer han.

– Genetikk som støtter oppunder god helse og god dyrevelferd, er noe vi ønsker å tilby i enda større grad. En gris som har det bra, skal ha god helse og skal kunne bevege seg naturlig og fint. Vi skal ikke avle på gris som bruker all energien sin på å løpe rundt, men heller ikke de som bare ligger i ro. Vi skal bruke informasjon fra dette nye prosjektet og kombinere det med annen avlsinformasjon, for slik å finne den optimale grisen å avle videre på, avslutter Nordbø.

Neste artikkel

Enestående svensk purkefjøs