Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

PigBrother igang hos Norsvin

Overvåker aktiviteten for å bedre dyrevelferden.

Gjennom prosjektet PigBrother kan adferd blir en egenskap som kan inkluderes i avlsmålet for norske griser. Foto: Bethi Dirdal Jåtun.
Gjennom prosjektet PigBrother kan adferd blir en egenskap som kan inkluderes i avlsmålet for norske griser. Foto: Bethi Dirdal Jåtun.

I forskningsprosjektet «PigBrother» skal råner overvåkes 24 timer i døgnet for at avlsforskerne skal vite mer om grisens oppførsel i bingen, skriver landbruk.no.

– Vi har satt i gang prosjektet fordi vi vil innhente informasjon om aktivitet og adferd i grisebingen for å bruke det videre inn i avlsarbeidet og dermed bedre dyrevelferden hos den norske grisen, sier forsker i Norsvin, Øyvind Nordbø.

Overvåkingen skal gi en større oversikt over hvordan grisene beveger seg, hvordan de ligger og hvor de går.

– I tillegg ønsker vi å finne ut hvordan de ulike individene fungerer sosialt. Dersom noe av denne oppførselen er arvelig, bør vi være i stand til å avle fram ønsket adferd og på den måten øke dyrevelferden gjennom avlsarbeidet vårt videre, forklarer Nordbø.

Det er på teststasjonen Delta at råner skal filmes og registreres hele døgnet. Mellom 3000 og 3500 råner er innom Delta i året.

Annonse

– Rånene bor her fra de er ca 30 kg. Vi måler hvor mye de spiser og hvordan de legger på seg, de blir scannet og vi ser på sammensetningen av grisen. Og så ser vi nå på hvordan de oppfører seg i bingen. De som er best blir med videre i avlsarbeidet, forklarer forskeren.

Avlsforsker hos Norsvin Øyvind Nordbø. Foto: Svineportalen.no.
Avlsforsker hos Norsvin Øyvind Nordbø. Foto: Svineportalen.no.

I første omgang skal Norsvin spore grisen.

– Vi finne ut hvor den er til enhver tid. Deretter skal vi knytte aktivitet til det enkelte individet, sier Nordbø.

– Hvis vi ser individer med unormal adferd, så kan det si noe om hvordan helsetilstand grisen er i. Det kan vi registrere og koble opp mot helsegenskaper vi ønsker å avle på, forklarer han.

– Genetikk som støtter oppunder god helse og god dyrevelferd er noe vi ønsker å tilby i enda større grad. En gris som har det bra, skal ha god helse og skal kunne bevege seg naturlig og fint. Vi skal ikke avle på gris som bruker all energien sin på å løpe rundt, men heller ikke de som bare ligger i ro. Vi skal bruke informasjon fra dette nye prosjektet og kombinere det med annet avlsinformasjon, for slik å finne den optimale grisen å avle videre på, avslutter Nordbø.

Neste artikkel

Enestående svensk purkefjøs