Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordhøy produksjon av svinekjøtt

Ikke bare sau som sliter med overproduksjon

Arkivfoto: Øystein Heggdal

For andre året på rad er produksjonen av svinekjøtt rekordhøy. Dette viser nye tall fra Animalia for året 2016.

Animalia skriver at antall besetninger er stabilisert seg, og fra perioden 2015 til 2016 var det en liten økning i antall besetninger med avlspurker og antall besetninger med slaktegris.

Dette, kombinert med økning i antallet avvente smågriser per år (fra 23,4 til 25,9), gjør at produksjonen av svinekjøtt har økt, heter det i rapporten Kjøttets tilstand.

Kilde: Animalia

– Største utfordring ligger foran oss

Også i inneværende år er det krevende markedssituasjon på svin. I 2017 går det mot et markedsoverskudd på 1300 tonn, ifølge Totalmarked kjøtt og egg. Oppdaterte prognoser for 2018 viser at neste år blir enda vanskeligere med et 2500 tonn svinekjøtt for mye.

Annonse

– Med et overskudd på 2 500 tonn har vi en prognose som viser overskudd som er større enn det vi har mulighet til å eksportere. Det er i og for seg krevende nok, men den største utfordringen ligger likevel foran oss, sier prognosesjef Leif Sørensen i Totalmarked kjøtt og egg, på Norturas medlemssider.

Han mener nå at det er nødvendig at næringen tar innover seg at reguleringseksporten fases ut om få år.

Som kjent bestemte regjeringen i jordbruksmeldingen at svinenæringa må klare seg uten bruk av omsetningsmidler til å finansiere eksport av svinekjøtt.

– Vi kommer ikke utenom at purketallet må ned fremover, sier Sørensen.

Les mer: Norske griser får samme farrase

Les mer: Dette er engangspurkeproduksjon

Neste artikkel

Dette er Norsvins beste avlsbesetninger