Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Relanserte Lyngenlam

Geografisk beskyttet matskatt.

STORSLÅTT: Sauedrift har lange og sterke tradisjoner i Lyngen. Lyngenlam beiter i de høye fjellene på Lyngenhalvøya. Foto: Lyngenlam.
STORSLÅTT: Sauedrift har lange og sterke tradisjoner i Lyngen. Lyngenlam beiter i de høye fjellene på Lyngenhalvøya. Foto: Lyngenlam.

I fantastiske høstkulisser fikk både innkjøpssjefer, Rema-kjøpmenn og kjøttprodusenter denne uken følge sauebøndene på sanking opp i det eventyrlige fjellandskapet rundt Lyngsalpene. Dette forteller arrengørene i en pressemelding. Arrangementet markerte startskuddet for en ny satsing på den geografisk beskyttede matskatten fra Lyngenhalvøya. Ved siden av å oppleve beiteområdene og fjellandskapet rundt, fikk alle deltakere også en innføring i hvordan veiing, hold-vurdering og ikke minst gjeting med hund foregår. Dagen ble avsluttet med fårikål av Lyngenlam i lokalene til MIT FabLab på Lyngseidet.

MANGE: Innkjøpssjefer, Rema-kjøpmenn og kjøttprodusenter denne uken følge sauebøndene på sanking opp i det eventyrlige fjellandskapet rundt Lyngsalpene. Foto: Lyngenlam.
MANGE: Innkjøpssjefer, Rema-kjøpmenn og kjøttprodusenter denne uken følge sauebøndene på sanking opp i det eventyrlige fjellandskapet rundt Lyngsalpene. Foto: Lyngenlam.

Eierskap og stolthet

- En utrolig flott og spennende dag, hvor vi har fått oppleve hvor fint både lammene og bøndene har det her ute i Lyngen. Lidenskapen som vises for både sauen og faget har virkelig smittet over på oss andre. Ikke minst har vi fått forankret alt dette i hele verdikjeden. Det gir oss alle en sterkere eierskapsfølelse og økt stolthet over å kunne bidra til at en slik matskatt på nytt kommer ut i markedet, beskrev Kenneth Kuraas fra kjøttprodusenten Kuraas i Narvik.

Også daglig leder i Lyngenlam SA, Runo Berglund var fornøyd med dagen og markeringen.

- Vi har i dag fått vise frem deler av indrefileten her i Lyngen, og er glade for at så mange hadde mulighet til delta på dette arrangementet. Selv om vi kjenner litt ekstra på forpliktelsene i dag, er vi takknemlige for å få muligheten til å komme ut i butikk med lammene våre.

BLID: Daglig leder i Lyngenlam SA, Runo Berglund. Foto: Lyngenlam.
BLID: Daglig leder i Lyngenlam SA, Runo Berglund. Foto: Lyngenlam.

Følger snøbeltet

Runo benyttet også anledningen til å snakke litt om de fantastiske beiteforholdene til alle Lyngenlam, som også er noe av grunnen til at de har mottatt det eksklusive merket for geografisk beskyttede matskatter.

Annonse

- Under den korte og intense sommeren på beitet starter lammene våre å spise det ferskeste gresset og de friskeste planteskuddene helt nede ved havet. Etter hvert som snøbeltet i fjellene kryper oppover følger lammene etter og beiter på de friske plantene som vokser frem når snøen gir slipp. På denne måten har de tilgang på nyspiret gress og en fersk og potent planteflora under hele beitesesongen. Dette bidrar til å gi alle Lyngenlam en over gjennomsnittet god kvalitet og kjøttfylde, forklarte Runo.

- Vær stolt

Direktøren i Stiftelsen for Norsk Mat, Nina Sundqvist var også til stede og manet både kjøpmenn, produsent og sauebønder til å vise stolthet over å få bidra til at en så unik matskatt nå skal ut til folket.

- Nå har dere opplevd hvor fint dyrene har det og hvor unikt de lever. Dytt frem brystkassa, framsnakk produktene og vær stolte over at dere nå er i samme klasse som Parmaskinken, Champagnen og Roquefortosten, sa hun og viste til den eksklusive klubben av matskatter med Beskyttet Geografisk Betegnelse de er en del av.

- Bli med på denne reisen. Gå alle ut og fortell historien om de fantastiske Lyngenlammene, oppfordret hun til slutt i sitt innlegg.

STOLT: Direktøren i Stiftelsen for Norsk Mat, Nina Sundqvist. Foto: Lyngenlam.
STOLT: Direktøren i Stiftelsen for Norsk Mat, Nina Sundqvist. Foto: Lyngenlam.

Alle like viktig

Budskapet fra Sundqvist ble backet av kategori- og innkjøpssjef i Rema 1000, Trond Morten Helgesen, som også hadde tatt turen ens æren fra Oslo for å være med på «relanseringsfesten».

- Jeg kjenner i dag på en oppriktig stolthet. Sammen har vi klart å samle hele verdikjeden, og det er helt nødvendig med et oppriktig engasjement fra alle sammen om dette skal lykkes. Jeg er sikker på at det vi har opplevd sammen i dag vil føre til at alle våre kjøpmenn legger Lyngenlam-produktene i disken med ekstra stolthet. Nå skal vi jobbe for å utvikle flere spennende produkter ut fra dette samarbeidet og dette konseptet. Kjør på alle sammen, oppfordret han til slutt.

Neste artikkel

Totalrenoverer sauefjøset