Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Roboter skal stelle kinesiske griser

Kunstig intelligens skal revolusjonere svineproduksjonen i Kina.

Selv om kineserne tar hånd om halvparten av verdens svineproduksjon, eller 700 millioner griser i året, er ikke det nok til å dekke etterspørselen. Derfor har internettgiganten Alibaba satt seg som mål å revolusjonere kinesisk svineproduksjon, som er notorisk kjent for overdreven medisinbruk, dårlige kvalitet og lave produktivitet, skriver dansk TV2.

Alibaba har utviklet en kunstig intelligens som skal være bedre enn mange av menneskene som er ansatt i svineproduksjonen. Målet er å forsyne Alibaba sin e-handelsplattform med kvalitetsprodukter.

Foreløpig er det inngått samarbeid med to store svineprodusenter i Sichuan-provinsen i Vestkina. Systemet de har tatt i bruk lagrer blant annet data om smågrisenes alder, fôr, vekt og bevegelser. Ved bruk av objektgjenkjennelighetsteknologi analyseres hosting og skriking, og om mødrene deres maser på smågrisene. Teknologien skal kunne overvåke og kjenne igjen hver enkelt purke selv om produksjonen er på titusenvis av griser.

Annonse

Nå frykter blant annet danske svineprodusenter, som eksporterer store mengder svinekjøtt til Kina, at kineserne vil ta markedsandeler. Kanskje vil kineserne også satse på eksport av teknologien, og på den måten påvirke svineproduksjonen i Vesten, selv om en god del av kinesernes løsninger allerede finnes i vestlige grisefjøs.

Visjonen bak bruk av kunstig intelligens er at forbrukerne skal få tilgang til hele historien om grisen, hvor den har vokst, helsehistorien, hvor mye medisin den har fått, hva den har spist og hvordan den ble slaktet og pakket.

Robotiseringen er en del av den kinesiske regjeringens beslutning om å gjøre Kina til verdensledende innen kunstig intelligens i 2030. Kinesiske virksomheter får nå statssøtte og skattefritak for å investere i kunstig intelligens.

Neste artikkel

SPF ga kutt i klimagassutslipp