Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Satser 50 millioner på kylling

Norges største konsentrasjon av kyllingfjøs under bygging

TONNASJE: Med fire eksisterende kyllingfjøs og tre nye kyllingfjøs skal det produseres 1 500 tonn kylling på Rønningen Industriområde i Haltdalen i Trøndelag. Arkivfoto: Sjur Haaland
TONNASJE: Med fire eksisterende kyllingfjøs og tre nye kyllingfjøs skal det produseres 1 500 tonn kylling på Rønningen Industriområde i Haltdalen i Trøndelag. Arkivfoto: Sjur Haaland

– Dette er en helt unik satsing i norsk målestokk. Jeg har ikke hørt om noe tilsvarende tidligere. Jeg er ganske sikker på at vi får Norges største konsentrasjon av kyllingfjøs samlet på ett og samme sted her i Haltdalen, sier Ewa Høsøien til avisa Fjell-Lom, lokalavisa for Røros og Holtålen.

På Rønningen Industriområde i Haltdalen i Trøndelag står det fire kyllingfjøs side om side som ble bygd i 2005, og som eies av to eiendomsselskaper. Kyllingfjøsene leies ut til Ewa Høsøie og tre andre kyllingprodusenter i området. Nå er det skilt ut ytterligere fire tomter, der tre nye kyllingfjøs skal bygges i sommer.

– Hvert av de fire fjøsene har godt og vel 1 060 kvadratmeter med rom for dyrene, og det er plass til omtrent 15 000 kyllinger i hvert fjøs samtidig. Men de nye fjøsene blir hele 2 000 kvadratmeter store, og da blir det plass til rundt dobbelt så mange kyllinger i disse fjøsene, sier Roar Aasen, som driver det ene fjøset sammen med Høsøien.

Av de fire driverne på industriområdet er det tre som i denne omgang velger å bygge ut produksjonen sin. Kyllingen skal gå til Norsk Kylling, som leverer kylling til Rema 1000.

– Norsk Kylling har omtrent 150 produsenter i Trøndelag, og vi er blant de få utvalgte produsentene som har fått lov til å utvide produksjonen i år. De ser et behov for tilførsel av kylling, men ikke alle produsenter kan utvide produksjonen samtidig, sier Aasen til lokalavisa.

Annonse

I sommer skal de også bygge en flisfyringssentral som skal erstatte gass til oppvarming i de gamle kyllingfjøsene og varme opp de nye i tillegg. Til sammen 10 000 kvadratmeter dyrerom skal varmes opp.

– Dette er en mer miljøvennlig løsning enn gass. Gassbasert varme er ikke framtidsrettet, og derfor konverterer vi til flisfyring. Vi skal ha miljøvennlige fjøs, som bygges mest mulig bærekraftig og etter en streng standard for miljø, bioenergi og dyrevelferd, sier Høsøien.

Når fjøsene er i full drift, skriver avisa Fjell-Lom at det vil produseres rundt 1 500 tonn kyllingkjøtt på Rønningen Industriområde, noe som vil tilsvare i underkant av én million kyllinger i året.

– Det er ekstremt mye kyllingproduksjon som er lokalisert på ett og samme sted. Som regel finner man fjøsene spredt rundt på flere gårder, men her blir produksjonen veldig konsentrert, forteller Aasen.

Medregnet flisfyringsanlegget, antar de at hele utbygginga kommer på rundt 50 millioner kroner. Totalleverandør på fjøsene er Felleskjøpet, og underentreprenør Midt-Norsk Bygg og Eiendom AS skal levere overbygget til hvert enkelt fjøs. Steinar Myhre AS fra Skogn tar seg av støping, i tillegg til lokale entreprenører.

– Det kommer nok til å bli en hektisk sommer, men vi gleder oss, sier Aasen.

Neste artikkel

Bygger nytt kyllingfjøs og tredobler produksjonen